Oficial american: Rusia este la curent cu propunerea facuta Romaniei

Luni, 15 Februarie 2010, ora 23:14
1365 citiri
Oficial american: Rusia este la curent cu propunerea facuta Romaniei
Foto: U.S. Missile Defense Agency

Subsecretarul american pentru controlul armelor si afaceri de securitate internationala, Ellen Tauscher, care a fost in Romania la 4 februarie pentru a transmite oficial invitatia administratiei Obama de a gazdui interceptori terestri, a declarat luni ca Rusia a fost la curent cu aceasta propunere.

"Omologii mei rusi au fost informati ca urma sa merg in Romania si ca presedintele (Obama - n.r.) va oferi Romaniei ocazia de a gazdui elemente terestre ale scutului pentru faza a doua (n.r. - a noii arhitecturi a scutului, cea care trebuie implementata pana) in 2015", a declarat oficialul american.

Scutul antiracheta ne apara de ceva ce rusii nu au, dar nu ne apara de ceea ce au

Transnistria se ofera sa gazduiasca un scut antiracheta al Rusiei

Tauscher a mai spus ca in prezent nu sunt prevazute elemente ale scutului antiracheta in Marea Neagra, dar sistemele navale Aegis, aferente fazei I a scutului adaptat, prevazuta sa se incheie in 2011, vor fi amplasate in Marea Mediterana.

"Avem evaluarea scutului antiracheta afisata pe site, acolo puteti afla tot ce vreti sa stiti, care sunt planurile noastre. Rusii au fost tinuti la curent constant cu acesta, ca si aliatii nostri", a declarat Ellen Tauscher.

Ea a fost intrebata de un jurnalist de la Interfax daca SUA au dat clarificarile cerute de Rusia in privinta amplasarii in Romania a interceptorilor terestri din cadrul noii arhitecturi a scutului antiracheta. "De cand presedintele Obama a facut anuntul privind reevauarea scutului antiracheta, la jumatatea lunii septembrie, am discutat cu partea rusa consistent despre ce inseamna noul scut antiracheta (PAA) si care sunt planurile noastre pentru cele patru faze ale sale", a precizat diplomatul american.

Bulgaria nu a fost invitata, dar are usa deschisa

Washingtonul poarta discutii cu Sofia despre scutul antiracheta, dar Bulgaria nu a fost invitata inca oficial de administratia Obama sa participe la noua arhitectura a apararii americane antiracheta din Europa, a declarat luni Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentului.

Inaltul diplomat american - care la 4 februarie a venit in Romania pentru a transmite oficial propunerea administratiei Obama ca tara noastra sa gazduiasca elemente terestre ale scutului antiracheta - a declarat luni intr-un interviu telefonic acordat NewsIn, ITAR-TASS si Interfax ca "usa (participarii la scut - n.r.) este deschisa" si pentru bulgari.

Rusia cere explicatii despre amplasarea scutului antiracheta in Bulgaria

"Am avut discutii cu omologii nostri bulgari despre PAA (Phase Adaptive Approach, denumirea scutului antiracheta pe care a dat-o administratia Obama dupa reevaluarea proiectului Bush - n.r.), asa cum am avut cu toti aliatii nostri, fie bilateral, fie prin intermediul NATO, asa cum am avut si cu Rusia, dar nu am cerut Bulgariei sa gazduiasca elemente din PAA", a spus Tauscher. "Insa usa este deschisa si pentru ei", a adaugat ea.

Romania accepta, Bulgaria se consulta cu UE

Presedintele roman Traian Basescu a anuntat in 4 februarie ca Romania a acceptat invitatia administratiei Obama de a gazdui interceptoare de rachete ca parte a scutului american. Elementele ar urma sa fie desfasurate in 2015, intr-o a doua faza a noii versiuni a scutului, care combina interceptori pe mare si pe uscat pentru rachete cu raza scurta, medie si lunga de actiune.

Vorbind despre Bulgaria, oficialul american a explicat ca Washingtonul a fost "incantat" sa vada "un asemenea sprijin excelent si entuziast fata de anuntul (presedintelui) Obama din 17 septembrie (cu privire la reevaluarea arhitecturii scutului antiracheta - n.r.). "Multi aliati ai NATO au spus ca ar fi bucurosi sa gazduiasca elemente ale noii arhitecturi", a afirmat Tauscher.

Premierul bulgar Boiko Borisov s-a declarat vineri in favoarea unei participari a tarii sale la scutul american antiracheta, daca Europa va fi de acord.

Imediat dupa anuntul din septembrie al presedintelui american Barack Obama de a renunta la proiectul de scut antiracheta promovat de predecesorul sau, George W. Bush, in favoarea unui sistem mai puternic, mai inteligent si mai rapid, presa rusa si americana au scris ca SUA ar putea instala elemente ale unui scut antiracheta in Turcia, Israel, Bulgaria si Romania, dupa ce au renuntat la Polonia si Cehia.

Noul plan al SUA pentru apararea antiracheta va incepe in zona de sud a continentului european, axandu-se pe interceptarea rachetelor cu raza scurta si medie, astfel ca "ar fi logic" ca Romania si Bulgaria sa gazduiasca astfel de elemente, a declarat pentru NewsIn, la inceputul lunii noiembrie, adjunctul sefului misiunii permanente a Statelor Unite la NATO, John Heffern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#scut antiracheta Romania, #Rusia informata scut antiracheta, #Bulgaria scut antiracheta , #stiri externe