Oficial executat din cauza esecului denominarii monedei, in Coreea de Nord

Vineri, 19 Martie 2010, ora 17:10
1348 citiri
Oficial executat din cauza esecului denominarii monedei, in Coreea de Nord

Un fost apropiat al lui Kim Jong Il a fost gasit tap ispasitor si condamnat la moarte pentru problemele financiare care au saracit populatia, dupa reforma valutara de mantuiala din noiembrie, ce a condus la o inflatie uriasa.

Pak Nam-ki, seful de 77 de ani al sectorului de planificare si finante, a fost executat la Phenian saptamana trecuta, potrivit Times Online.

Pak, care fusese demis in ianuarie, a fost executat pentru ca "ruinat in mod deliberat economia nationala" ca "fiu al unui mare proprietar," scrie sursa citata.

Cu toate acestea, multi alti oficiali si populatia crede ca Pak a fost gasit tap ispasitor pentru criza, care ameninta transferul lin de putere de la Kim Jong Il la cel mai mic fiu- Kim Jonh Un.

Un decret din 30 noiembrie a pus capat circulatiei bancnotelor nord-coreene si a impus schimbul acestora contra a 100 de woni vechi. Sumele ce puteau fi schimbate au fost limitate, ceea ce a avut ca rezultat ruinarea economiilor populatiei, provocand ample nemultumiri.

Din cauza limitei de 100.000 de won per familie - adica 550 de euro la cursul oficial, oricine care avea economii importante de bani se vedea cu ele sterse.

Inflatia si lipsa de alimente ce au urmat au dus la o rara admitere in public a lui Kim ca visul utopic al tatalui sau intr-o economie puternica nu s-a materializat. De la reforma, magazinele si pietele din Coreea de Nord au ramas inchise si toate tranzactiile cash au fost inghetate.

Agentia de stiri Yonhap de la Seul estimeaza ca executia lui Pak Nam-ki (de alt fel, un apropiat al "Conducatorului iubit", care-l insotea pe acesta prin deplasarile in tara) vizeaza calmarea nord-coreenilor infometati si saraciti, pentru care a fost gasit un tap ispasitor.

In timp ce nord-coreenii sufera de foame cronica, liderul Kim Jong Il are "un fond de urgenta" de patru miliarde de dolari, la care ar urma sa apeleze in cazul in care ar fi nevoit sa paraseasca tara in graba, arata cotidianul britanic.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#executie oficial Coreea Nord, #denominare moneda Coreea Nord , #stiri externe
Comentarii
Poza maricica
maricica
rank 5
Putea sa-l dea jos fara varsare de singe nu sa-l execute ,fascistul