Olandezii cred ca Romania si Bulgaria au aderat prea repede

Marti, 05 Februarie 2008, ora 17:13
1175 citiri
Olandezii cred ca Romania si Bulgaria au aderat prea repede

Unele state membre, printre care Olanda, vor creste presiunea asupra Comisiei Europene pentru a lua masuri mai ferme in privinta Romaniei si Bulgariei pentru rezolvarea problemelor din justitie si lupta anticoruptie, a declarat marti pentru NewsIn europarlamentarul olandez Joost Lagendijk.

Intrebat cum este privita in Olanda situatia justitiei din Romania, Lagendijk a raspuns ca "presa olandeza a reflectat marti raportul Comisiei Europene spunand ca UE constata in continuare probleme in combaterea coruptiei si crimei organizate in cele Romania si Bulgaria".

"Ma astept ca guvernul olandez sa fie mai dur cu Comisia Europeana, pentru ca exista perceptia ca Romania si Bulgaria au aderat prea repede, avand aceste probleme, iar acum problemele raman in continuare nerezolvate. Asa ca este de asteptat sa existe mai multe presiuni din partea unor state membre, printre care Olanda", a spus Lagendijk, care a fost si raportorul Partidului Verzilor inainte de aderarea Romaniei la UE.

Referitor la raportul prezentat luni de Comisia Europeana, Lagendijk il considera prea "diplomatic" si regreta ca mesajul transmis autoritatilor de la Bucuresti nu a fost mai dur.

"Problema cu acest raport este ca listeaza problemele si toate programele utilizate pentru indeplinirea obiectivelor de referinta (benchmarks), dar obiectia mea este ca lipseste caracterul de urgenta si un mesaj clar de la Bruxelles catre autoritatile de la Bucuresti ca este vorba de probleme serioase care trebuie rezolvate cat de repede posibil", spune Lagendijk.

"Din cauza limbajului diplomatic folosit, e de inteles si de ce ministrul interimar Melescanu a spus ca raportul nu a fost atat de critic si ca guvernul va continua ca si pana acum. Mesajul ar fi trebuit sa fie mai clar si mult mai critic," apreciaza europarlamentarul olandez.

Spre deosebire de alti europarlamentari care au fost mereu in favoarea amanarii cu un an a aderarii Romaniei, Lagendijk a votat pentru aderarea la 1 ianuarie 2007, considerand atunci ca reformele vor continua. "Pe undeva sunt dezamagit, pentru ca in 2007 reformele nu au fost continuate cu aceeasi seriozitate, conform promisiunilor facute in 2006", a declarat Lagendijk.

Referitor la clauza de salvgardare pe justitie, europarlamentarul olandez critica faptul ca aceasta este "limitata doar la nivelul cooperarii judiciare."

"Am spus-o in nenumarate randuri ca ar fi fost mai bine ca atunci cand se constata lipsa progreselor in domenii precum reforma justitiei si lupta anticoruptie, sa poata exista consecinte si in alte domenii, unde vin fonduri serioase. Blocarea a milioane de euro ar fi mai eficienta decat aceasta masura ce vizeaza imaginea guvernului fata de alte guverne si lipsa cooperarii in domeniul judiciar. Dar din punct de vedere legal, inteleg ca nu exista posibilitatea in acest moment de a lega cele doua", a explicat europarlamentarul ecologist.

El a subliniat ca pentru Uniunea Europeana este o chestiune de credibilitate si fata de urmatoarele tari in curs de aderare, pentru ca "acestea se uita la Romania si Bulgaria si vad ca pot sa scape nepedepsite."

"E necesar sa mentinem presiunea si cred ca unele state membre o vor face, pentru a avea un impact in Romania, sprijinindu-i astfel pe cei care inca lupta pentru aceste reforme si pentru a le da un avertisment celor care vor sa le blocheze", a conchis Lagendijk.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că sentimentul pe care îl împărtăşeşte cu selecţionerul Edward Iordănescu...
#Parlament European, #aderare, #Romania, #raport , #stiri externe