Ziare.com

OMS: Numarul persoanelor afectate de handicap creste la nivel mondial

Joi, 09 Iunie 2011, ora 23:36

   

OMS: Numarul persoanelor afectate de handicap creste la nivel mondial
Aproximativ 15 la suta din populatia lumii sufera de un handicap, proportie ce ar putea progresa mai ales din cauza imbatranirii populatiei, se arata intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si Bancii Mondiale (BM), dat publicitatii joi.

OMS a facut cunoscute ultimele sale statistici referitoare la handicap in anii '70, organizatia cu sediul la Geneva apreciind, la acea data, ca aproape 10 la suta din populatia lumii era afectata.

In prezent, OMS sustine ca "peste un miliard de persoane traiesc cu o forma sau alta de handicap, cu alte cuvinte aproximativ 15 la suta din populatia la nivel mondial", in conformitate cu estimarile demografice din 2010.

Printre acestea, aproape una din cinci persoane, intre 110 si 190 de milioane de indivizi, prezinta dificultati functionale foarte mari ori sufera de un handicap "sever".

Pe viitor, aceasta problema va deveni o preocupare si mai mare din cauza imbatranirii populatiei, fiind cunoscut ca riscul de a avea un handicap creste la persoanele in varsta, atrag atentia in raport directorii OMS, Margaret Chan, si cel al Bancii Mondiale, Robert Zoellick.

Progresia "se mai explica si prin cresterea pe plan mondial a problemelor cronice de sanatate, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul si tulburarile de sanatate mintala", se subliniaza in document.

OMS avertizeaza ca, in pofida progreselor inregistrate in unele tari, mai sunt destule de facut pentru ameliorarea vietii de fiecare zi a persoanelor discapacitate, confruntate cu un risc de trei ori mai mare de a li se refuza ajutorul medical.

"Este nevoie ca scolile, locurile de munca sa devina accesibile pentru persoanele handicapate, in loc sa le indepartam", apreciaza doctorul Etienne Krug, directorul departamentului de prevenire a violentei, traumatismelor si handicapului de pe langa OMS.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1313 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Grav este altceva

Se nasc tot mai multi copii cu handicap pentru care se cheltuiesc sume enorme de bani si de foarte multe ori nici nu pot fi salvati.Aceasta este adevarata tragedie.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor