OMS: Saracia omoara anual trei milioane de tineri

Vineri, 11 Septembrie 2009, ora 16:15
1860 citiri
OMS: Saracia omoara anual trei milioane de tineri
Foto: Business World

Accidentele rutiere, sinuciderile, complicatiile la nastere, violenta in familie, HIV/SIDA si tuberculoza, semne marcante ale saraciei la nivel planetar, sunt principalele cauze de deces in randul tinerilor, potrivit primului studiu realizat pana acum in care sunt explicate cauzele globale ale mortalilatii juvenile din intreaga lume.

Concret, cei de la OMS avertizeaza ca saracia omoara viitorul zilei de maine: 2.6 milioane din tinerii cu varste cuprinse intre zece si 24 de ani mor anual, la nivel mondial, din cauza nesabuintei si a neatentiei la volan, din cauza permiselor auto obtinute prin mita, din cauza conditiilor inumane in care sunt adusi pe lume mii de nou-nascuti din lumea intreaga, din tari unde fiecare noua viata nu este insasi esenta creatiei, ci doar o gura de hranit in plus.

Cum in lume sunt aproximativ 1,8 miliarde de tineri cu varste cuprinse intre 10 si 24 de ani, respectiv 30% din populatia planetei, si anual mor 2,6 milioane, asta inseamna ca in fiecare isi pierd viata 10% din tineri.

Din cele 2,6 milioane de decese, 10% se produc in cauza accidentelor rutiere, dintre care 14% de sex masculin si doar 5% de sex feminin, iar 6,3% in urma unor depresii severe ce conduc la sinucidere.

Totodata, studiul arata ca, in tarile sarace unde avortul este interzis, 60 de femei din 100.000 mor in urma unor astfel de interventii realizate in clinici improvizate, spre deosebire de tarile in care nu este interzis, cu cifre precum 0,6 - 1 din 100.000. Exista tari unde violenta, omuciderea si sinuciderile sunt de vina pentru pana la 80% din decesele tinerilor.

97% din cei 2,6 de milioane de tineri care mor anual provin din tari unde saracia este un mod e viata. Din aceasta categorie, aproape doua treimi provin din regiunile africane de la sud de Sahara, dar si in sud-estul Asiei. Cel mai mare risc de mortalitate s-a inregistrat in Africa, unde acesta este de sapte ori mai mare decat in tarile cu venituri mari.

Un alt inamic al celor pana in 24 de ani sunt bolile: 6% dintre tineri mor din cauza complicatiilor cardiovasculare, in timp ce cancerul rapune 5% dintre acestia. In topul celor mai riscante boli pentru tineri se afla si epilepsia si tulburarile neuropsihiatrice. De asemenea, bolile respiratorii sunt responsabile pentru uciderea altor sute de mii de tineri. Pe lista cauzelor de deces figureaza si razboiul, cu un procent de 1,8%.

Pentru ca oamenii din ziua de azi nu se mai sensibilizeaza in fata a milioane de morti, OMS a recurs la estimari nu tocmai optimiste: pana in 2025 numarul tinerilor europeni va scadea pana la 11 milioane de persoane, iar in Africa numarul acestora va creste de la 305 milioane in 2006 la 424 de milioane.

Daca odata erau considerati pilonii de sustinere ai unei societati, adolescentii au ajuns pe o pozitie diametral opus: astazi, ei sunt cea mai expusa categorie de varsta, fiind supusi unui mare risc de mortalitate si ca urmare a intretinerii de relatii sexuale de la o varsta frageda, ceea ce creste expunerea la boli cu transmitere sexuala, la avorturi si sarcini premaritale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#tineri mor anual OMS accidente, #tineri OMS anual saracie Africa , #stiri externe