ONU condamna includerea violului in tacticile de razboi

Vineri, 20 Iunie 2008, ora 10:16
1548 citiri

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a votat unanim o rezolutie prin care condamna includerea violului in categoria "tactici de razboi".

Rezolutia, inaintata de Statele Unite ale Americii, afirma ca violul, folosit in mod deliberat ca o tactica de razboi, este o amenintare la adresa securitatii internationale.

ONU a deschis deasemenea o ancheta in legatura cu modul in care este folosita aceasta tactica si va prezenta solutii pentru eradicarea ei. Rezultate vor fi prezentate in iunie anul viitor.

Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon, atrage atentia asupra faptului ca violenta impotriva femeilor a luat proportii ingrijoratoare in unele zone de conflict.

"Este nevoie de actiuni ale liderilor nationali pentru a raspunde violentelor impotriva fetelor si femeilor. Autoritatile din toate tarile trebuie sa initieze strategii pentru rezolvarea problemei, iar ONU trebuie sa ajute autoritatile si societatile civile."

Grupurile pentru aparare a drepturilor omului au aplaudat decizia, pe care o considera una istorica.

In timpul negocierilor, reprezentantii Chinei, Rusiei, Indoneziei si Vetnamului s-au aratat rezervati, considerand ca violul nu este o chestiune ce merita sa fie discutata in Consiliul de Securitate.

Violenta sexuala este considerata de acum "o tactica de razboi pentru umilirea, dominarea, infricosarea si relocarea prin forta a civililor dintr-o comunitate sau dintr-un grup etnic."

Astfel, ea poate duce la escaladarea conflictului in anumite zone si poate constitui o piedica in calea restaurarii pacii si securitatii nationale.

Secretarul de Stat al SUA, Condoleeza Rice, spune ca acum lumea recunoaste ca violenta de natura sexuala afecteaza profund nu numai sanatatea si siguranta femeilor, dar si stabilitatea economica si sociala a natiunilor.

"Este o arma foarte eficienta in razboi, pentru ca distruge comunitati intregi. Se pedepsesc astfel si femeile si barbatii "a declarat pentru BBC fostul comandant al Fortelor de mentinere a pacii din regiunea de est a Republicii Congo, generalul Patrick Cammaert.

Regiunile in care violul a fost folosit la scara larga in razboi au fost identificate ca fiind fosta Yugoslavie, regiunea Darfur din Sudan, Congo, Rwanda si Liberia. Peste 40 de femei sunt violate in fiecare zi in Congo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Statele Unite și-au folosit dreptul de veto pentru a bloca aderarea palestinienilor la ONU
Statele Unite și-au folosit dreptul de veto pentru a bloca aderarea palestinienilor la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate...
Polițistul din Ploiești acuzat că ar fi violat o femeie admite că a întreţinut relaţii sexuale cu ea, dar cu ”consimțământ”
Polițistul din Ploiești acuzat că ar fi violat o femeie admite că a întreţinut relaţii sexuale cu ea, dar cu ”consimțământ”
Poliţistul de la secţia 4 Ploieşti acuzat de viol de către o femeie de 36 de ani susține că a chemat-o pe aceasta la el acasă şi că au întreţinut relaţii sexuale, dar au fost...
#viol, #ONU, #tactici de razboi , #stiri externe
Comentarii
H
hellen
rank 1
condamna sau e de acord cu includerea? inainte de a publica, voi nu cititi ce ati scris?