ONU: Lumea este mai sanatoasa si mai bogata

Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 23:35
1078 citiri
ONU: Lumea este mai sanatoasa si mai bogata

Populatia globului este mai sanatoasa, mai bogata si mai bine educata ca niciodata pana acum, cele mai multe tari dezvoltate inregistrand progrese uriase in ultimii 40 de ani, dezvaluie un raport al Natiunilor Unite, dat publicitatii joi.

Asia a fost regiunea care a progresat cel mai mult in ceea ce priveste dezvoltarea umana incepand cu anul 1970, China si Indonezia situandu-se in fruntea listei. Unele tari arabe, in special Omanul, dar si multe natiuni latino-americane au cunoscut si ele un progres semnificativ.

In cadrul raportului sau anual cu privire la calitatea vietii in lume, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) sustine ca astfel de tendinte trec deseori neobservate, deoarece nivelul de dezvoltare a fost masurat de obicei doar prin raportarea la venit. Studiul actual a luat in considerare si nivelul de educatie, dar si sanatatea.

"Cresterea economica nu duce intotdeauna la dezvoltare umana", a declarat Jeni Klugman, conducatorul raportului.

Printre cele 169 de natiuni al caror proces de dezvoltare a fost studiat, Norvegia s-a clasat pe primul loc, in timp ce ultima pozitie a fost ocupata de Zimbabwe. Statele Unite s-au clasat pe pozitia a 4-a.

Administratorul PNUD este de parere ca tarile pot contribui foarte mult la ridicarea nivelului de viata, chiar daca cresterea economica nu este una foarte mare.

In topul celor 10 tari care au inregistrat cele mai mari progrese figureaza cinci natiuni asiatice: China (nr. 2), Nepal (nr. 3), Indonezia (nr. 4), Laos (nr. 6) si Coreea de Sud (nr. 8).

Speranta de viata in tarile arabe a crescut de la 51 de ani, in 1970, la aproape 70 - in prezent, un mare castig pentru orice regiune. Mortalitatea infantila in lumea araba a coborat de la 98 la mie, la 38 la mie, in prezent, adica sub nivelul de 44 la mie, care reprezinta media inregistata la nivel mondial.

Speranta de viata a scazut insa in ultimii ani in Belarus, Ucraina si Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#speranta viata lume, #calitate viata lume, #tari dezvoltare, #raport ONU populatie mondiala , #stiri externe