ONU cere interzicerea repatrierilor forţate ale cetăţenilor afgani. "Teama care cuprinde o mare parte a populaţiei este profundă"

Marti, 17 August 2021, ora 15:21
2072 citiri
ONU cere interzicerea repatrierilor forţate ale cetăţenilor afgani. "Teama care cuprinde o mare parte a populaţiei este profundă"
Drapelul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi FOTO Twitter/Shabia Mantoo

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (HCR) a cerut marţi, 17 august, interzicerea repatrierilor cetăţenilor afgani, inclusiv în cazul solicitanţilor de azil ale căror cereri sunt respinse, transmit AFP şi Reuters.

"Ţinând cont de deteriorarea rapidă a situaţiei în materie de securitate şi drepturile omului în părţi mari ale ţării (Afganistan) şi de situaţia de urgenţă umanitară în desfăşurare, HCR le cere statelor să pună capăt repatrierilor forţate ale cetăţenilor afgani în cazul cărora s-a decis anterior că nu este nevoie de protecţie internaţională", a declarat o purtătoare de cuvânt a HCR, Shabia Mantoo, într-o conferinţă de presă la Geneva.

Într-un comunicat, agenţia ONU face un apel la "interzicerea returnărilor forţate ale cetăţenilor afgani" şi salută măsurile recente luate de mai multe ţări pentru a suspenda expulzările solicitanţilor de azil respinşi.

"De la începutul anului, peste 550.000 de afgani au fost strămutaţi în interiorul ţării, din cauza conflictului şi a insecurităţii. Dacă până acum civilii nu au plecat decât sporadic şi în număr mic către ţările vecine Afganistanului, situaţia continuă să evolueze rapid", a spus Mantoo.

La rândul său, Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (UNHCHR) i-a solicitat comunităţii internaţionale să ofere tot sprijinul afganilor care sunt expuşi unui ''risc iminent'' în ţara lor, după preluarea puterii de către talibani. "Teama care cuprinde o mare parte a populaţiei este profundă şi, ţinând cont de trecut, absolut de înţeles", a afirmat un purtător de cuvânt al UNHCHR, Rupert Colville, în aceeaşi de conferinţă de presă.

Acesta a subliniat că talibanii au promis o amnistie generală pentru toţi funcţionarii de stat şi s-au angajat să le permită femeilor să lucreze, iar fetelor să urmeze cursurile şcolare.

"Aceste promisiuni trebuie să fie onorate şi, pentru moment, aceste declaraţii au fost primite cu un anumit scepticism", a declarat Rupert Colville.

După o ofensivă rapidă, talibanii au intrat duminică, 15 august, în Kabul, consfinţind revenirea lor la putere în Afganistan, după 20 de ani. Momentul a fost urmat de scene de panică în rândul populaţiei, în special la aeroportul internaţional din Kabul, unde mii de persoane au pătruns luni pe pistele de decolare în încercarea de a părăsi ţara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Statele Unite și-au folosit dreptul de veto pentru a bloca aderarea palestinienilor la ONU
Statele Unite și-au folosit dreptul de veto pentru a bloca aderarea palestinienilor la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate...
Cel puțin 137 de persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut asupra Afganistanului și Pakistanului FOTO/VIDEO
Cel puțin 137 de persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut asupra Afganistanului și Pakistanului FOTO/VIDEO
Bilanţul deceselor provocate de furtuni în Afganistan şi Pakistan a crescut la cel puţin 137 în ultimele zile, precipitaţii abundente fiind aşteptate în continuare în unele zone,...
#ONU, #Afganistan, #Rupert Colville, #Shabia Mantoo, #hcr , #stiri externe