Orasul Donetk, declarat "teritoriu liber de NATO"

Marti, 20 Mai 2008, ora 19:49
1561 citiri
Orasul Donetk, declarat "teritoriu liber de NATO"

Consiliul municipal al orasului Donetk, din estul minier prorus al Ucrainei, a adoptat marti o decizie privind declararea localitatii "teritoriu liber de NATO", informeaza RADOR, care citeaza publicatia ucraineana online DEN.

Din cei 58 de consilieri prezenti la sedinta, 55 au votat in favoarea deciziei. Secretarul Consiliului municipal, Mikola Levcenko, a tinut sa sublinieze ca aceasta decizie respecta Constitutia si legislatia in vigoare si ca ea se refera la apartenenta Ucrainei la blocuri militare, astfel incat in zona nu vor putea fi dislocate trupe straine, Ucraina fiind tara neutra, care nu face parte din blocuri sau aliante militare.

Liderii din NATO au decis la summitul de la Bucuresti din aprilie sa nu acorde deocamdata MAP - Planul de actiuni pentru aderare, pas decisiv catre integrare - Ucrainei si Georgiei, cele doua foste republici sovietice care sperau sa mai faca un pas catre Alianta Nord-Atlantica. Situatia lor va fi reevaluata insa in decembrie, iar NATO le-a promis celor doua state ca la un moment dat vor adera.

Rusia se opune cu vehementa aderarii Ucrainei si Georgiei la NATO, iar fostul presedinte rus Vladimir Putin, care a venit la Bucuresti pentru a participa pentru prima data de la infiintare la lucrarile Consiliului NATO-Rusia, a criticat - in discutiile purtate cu usile inchise - in special promisiunile facute Ucrainei ca va putea adera intr-o zi la NATO.

La summitul NATO, Germania a fost tara care s-a opus de la bun inceput acordarii MAP Georgiei si Ucrainei, cooptand pe ultima suta de metri si Franta. Ele au obiectat ca Ucraina nu are sustinerea populatiei pentru aderarea la NATO, iar Georgia nu-si poate controla intregul teritoriu, din cauza conflictelor inghetate cu regiunile separatiste sprijinite de rusi.

Potrivit unui sondaj din luna martie citat de Reuters, putin peste 30% din populatia Ucrainei sprijinea aderarea la NATO. Ucraina este polarizata intre estul rusofil si vestul prooccidental, polarizare care se regaseste si pe scena politica a tarii.

Demersul conducerii prooccidentale a tarii (presedinte, premier, presedintele Parlamentului) de a adresa NATO scrisoarea prin care solicita MAP a starnit furia opozitiei proruse, care a blocat lucrarile Parlamentului acuzand Guvernul ucrainean ca actioneaza impotriva vointei poporului si ca ar trebui macar sa organizeze un referendum in aceasta privinta.

Iuscenko a incearcat sa linisteasca populatia spunand ca MAP nu inseamna aderare si ca in momentul in care se va pune problema aderarii propriu-zise va consulta populatia, mizand pe faptul ca va reusi intre timp sa determine opinia publica sa se razgandeasca

Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#NATO, #Bucuresti, #Rusia, #Ucraina, #putin, #summitul NATO, #donetk, #teritoriu liber , #stiri externe