Orori teribile ale comunismului: Lagarele de munca din Albania

Duminica, 25 August 2013, ora 20:32
6279 citiri
Orori teribile ale comunismului: Lagarele de munca din Albania
Foto: Arhiva

"Lagarul Terorii" - asa numeste un fost detinut politic albanez locul in care a fost inchis, aflat intr-una dintre cele mai indepartate zone ale Albaniei.

In mina de cupru aflata in Spac au fost inchisi si torturati, de-a lungul vremii, opozantii regimului comunist albanez.

Barbatul in varsta de 60 de ani este unul dintre putinii martori in viata ai ororilor de aici. Chiar daca au trecut ani buni de la caderea regimului comunist, barbatul a refuzat sa-si dezvaluie adevaratul nume, preferand sa vorbeasca sub pseudonimul Edmond.

In 1978 el devine victima unuia dintre cele mai represive regimuri totalitare ale Europei postebelice.

Dictatorul stalinist Enver Hogea si succesorul sau Ramis Tafe Alia incercau sa inabuse din fasa orice urma de opozitie impotriva regimului: se estimeaza ca in 46 de ani de conducere, fostii comunisti albanezi au executat aproape 6.000 de opozanti ai regimului, noteaza Deutsche Welle.

Edmond a fost trimis in lagarul de munca din Spac din cauza unei remarci aparent inofensive, facute la adresa unei colege, fiica a unui opozant al regimului care nu nu a fost acceptata la scoala din aceasta cauza.

"Am spus in fata prietenilor ca e revoltator ca o eleva atat de buna sa nu fie lasata sa studieze". Pentru "propaganda si activitati impotriva comunitatii statale am fost condamnat la 7 ani de inchisoare intr-un lagar de munca", isi aduce aminte Edmond.

Chinuri inumane

"Nu existau nici usi, nici geamuri, iar iarna muream de frig", spune fostul detinut. In fiecare dimineata, detinutii politici erau coborati in mina de cupru pentu a munci. Pe trupurile noastre goale, de la brau in sus, se scurgeau fire de acid. Pielea de pe spatele nostru arata de parca am fi fost batuti cu biciul", continua Edmond.

Refuzul de a munci era sanctionat cu infometare si o luna de izolare intr-un buncar special pentru proscrisi. Cine indraznea sa se planga de hrana mizera, mai primea 10 ani de munca silnica in lagar. Condamnarea lui Edmond de 7 ani a fost marita in al treiea an de prezenta la Spac cu inca 10 ani pentru ca avea o gura mare.

Edmond isi pierduse orice speranta ca va iesi vreodata viu de acolo. Sfarsitul chinurilor sale a avut loc odata cu caderea regimului comunist. Unii dintre detinutii politici au petrecut mai mult de 40 de ani din viata lor in lagarele comuniste.

"Ne tratau ca pe proscrisi"

"Regimul precedent folosea in masa detinutii politici pentru 'construirea socialismului', spune jurnalistul si scriitorul albanez Fatos Lubonja, care a petrecut mai mult de 17 ani in lagarele de la Spac si Burrel. Se crede ca, intre 1945 si 1991, prin lagerele albandeze de munca silnica au trecut intre 20-30.000 de detinuti politici.

Familiile acestora au fost persecutate iar copiilor le-a fost interzis accesul al educatie. "Am fost complet exlcusi din viata publica, ne tratau ca pe niste proscrisi", isi aduce aminte presedintele Uniunii Fostilor Detinuti Politici din Albania, Besim Ndregjoni. Avea doar 10 ani cand tatal sau a fost aresat de catre comunisti.

Uitati si marginalizati

Discriminati si marginalizati se simt si astazi cei apoape 2000 de fosti detinuti politic. In luna octombrie a anului trecut, unul dinte ei si-a dat foc in semn de protest fata de nerespectarea promisiunilor ca li se vor plati despagubiri.

"Situatia acestor oameni este inumana: majoritatea sunt extrem de saraci, traumatizati si urati de elita postcomunista. Pentru ei nimic nu s-a schimbat, ei continua sa fie tratati ca niste paria ai societati", spune presedintele Besim Ndregjoni.

Organizatia Amnesty International insista ca victimele fostului regim comunist sa fie reabilitate deplin. Acest lucu va fi insa foarte greu de realizat, pentru ca acesti oameni nu beneficiaza de lobby, scrie Die Presse.

"Inca niciun presedinte sau premier albanzez nu a vizitat lagarul de munca de la Spac, iar guvernantii evita discutarea acestei teme", spune publicistul Lubonja.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#lagare munca comunism, #crime comunism, #comunism albania, #comunism lagare munca , #stiri externe