Palestinienii spera sa primeasca primele vaccinuri impotriva COVID-19 in februarie

Luni, 04 Ianuarie 2021, ora 18:49
1625 citiri
Palestinienii spera sa primeasca primele vaccinuri impotriva COVID-19 in februarie
Vaccinurile prevazute in cadrul mecanismului Covax vor fi distribuite pe cheltuiala OMS

Palestinienii au anuntat luni ca spera sa primeasca primele vaccinuri in februarie, avand drept obiectiv sa vaccineze 20% din populatia din Cisiordania si Fasia Gaza, datorita mecanismului international "Covax" de ajutor catre tarile cele mai sarace, relateaza AFP.

"Am primit o scrisoare oficiala de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), potrivit careia transportul de vaccinuri va incepe luna viitoare in scopul de a acoperi 20% din populatie", a declarat pentru AFP Yaser Buzia, un responsabil in Ministerul Sanatatii palestinian de la Ramallah, in Cisiordania.

Potrivit lui Yaser Buzia, director general al Directiei de sanatate publica, aceste vaccinuri vor fi livrate prin mecanismul Covax instituit de OMS si de Alianta pentru vaccinuri (Gavi), care reuneste circa 190 de tari, dintre care peste 90 cu venituri scazute si intermediare.

Potrivit acestui responsabil, aceste vaccinuri urmeaza sa fie administrate in Cisiordania (2,8 milioane de palestinieni), precum si in Fasia Gaza (2 milioane), enclava condusa de miscarea islamista Hamas si aflata sub blocada israeliana de peste zece ani.

Vaccinurile prevazute in cadrul mecanismului Covax vor fi distribuite pe cheltuiala OMS, in timp ce restul populatiei va fi inoculat din bugetul Autoritatii palestiniene sau datorita tarilor donatoare, a mai precizat Buzia, care nu a avansat totusi un calendar.

La jumatatea lui decembrie, Ministerul Sanatatii de la Ramallah a anuntat ca este in contact cu mai multe laboratoare si cu Rusia pentru a achizitiona vaccinuri, dar nu si cu compania americana Pfizer, in lipsa echipamentelor care permit stocarea vaccinului la o temperatura foarte scazuta.

Palestinienii nu au anuntat oficial daca au solicitat ajutorul Israelului, in contextul in care statul israelian a inceput o campanie nationala foarte ambitioasa de la 19 decembrie, cu obiectivul de ajunge la o dubla vaccinare a doua milioane de locuitori pana la sfarsitul lui ianuarie.

Mai multe organizatii de aparare a drepturilor omului au facut apel la Israel sa asigure aprovizionarea cu vaccinuri a Teritoriilor palestiniene, estimand ca este vorba despre "obligatii legale".

Luni, premierul palestinian Mohammed Shtayyeh a declarat ca in asteptarea vaccinurilor, nu exista alta varianta decat sa fie respectate masuri precum portul mastii si interdictiile de adunare. O interdictie de circulatie este in vigoare noptile si in weekenduri in Cisiordania si Gaza.

Autoritatile palestiniene au inregistrat oficial aproape 100.000 de cazuri de contaminate in Cisiordania si peste o mie de decese.

In Fasia Gaza sunt confirmate 42.738 de cazuri, din care aproape 400 au fost mortale, potrivit Ministerului Sanatatii al Hamas.

Aproape 12.000 de persoane au fost vaccinate in 24 de ore, in Romania. Ce reactii adverse au fost inregistrate

Citește și:
Documente secrete despre originea pandemiei vor fi făcute publice, în SUA. Joe Biden: „Trebuie să mergem până la capăt”
Documente secrete despre originea pandemiei vor fi făcute publice, în SUA. Joe Biden: „Trebuie să mergem până la capăt”
Preşedintele american Joe Biden a promulgat o lege care permite declasificarea documentelor cu privire la originea pandemiei Covid-19, care a apărut în China la sfârşitul lui 2019, relatează...
Reacția Spitalului Militar Central după ce familia unui fost deputat mort în pandemie a cerut daune de 1 milion de euro
Reacția Spitalului Militar Central după ce familia unui fost deputat mort în pandemie a cerut daune de 1 milion de euro
Reprezentanţii Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” au comentat procesul intentat de familia unui fost deputat PSD care acuză că acesta a decedat după ce a...
#vaccin, #covid, #coronavirus, #vaccin anti COVID, #pandemie, #epidemie, #Palestina , #stiri externe