Papa a criticat regimul sovietic pentru Marea Foamete

Duminica, 23 Noiembrie 2008, ora 16:27
1117 citiri
Papa a criticat regimul sovietic pentru Marea Foamete

Papa Benedict al XVI-lea a criticat duminca, in timpul rugaciunii Angelus, regimul sovietic din anii '30, vinovat, in opinia sa, pentru Marea Foamete care a dus la moartea a milioane de oameni in 1932-1933, in Ucraina si alte regiuni sovietice.

"Dragi frati si surori, in aceste zile se comemoreaza 75 de ani de la Holomodor, Marea Foamete, care a dus in perioada 1932-1933 la moartea a milioane de oameni in Ucraina si in alte regiuni ale URSS-ului, in timpul regimului comunist", a spus Papa, la incheirea rugaciunii, cand a salutat in mai multe limbi credinciosii din intreaga lume, arata AFP.

"In speranta ca nicio ordine politica nu va mai putea, in numele ideologiei, sa nege drepturile omului, ca si libertatea si demnitate umana, ma rog pentu victimele acestei oribile tragedii si o implor pe Fecioara Maria sa ajute natiunile pe calea reconcilierii, pentru a se construi prezentul si viitorul pe baza respectului reciproc si pentru cautarea sincera a pacii", a conchis Papa.

Potrivit Reuters, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a denuntat sambata Marea Foamete din anii '30, orchestrata, din punctul sau de vedere, de Iosif Stalin, in cadrul unei ceremonii boicotate de presedintele rus.

Obiectiile Rusiei fata de decizia Ucrainei de a marca implinirea a 75 de ani de la foametea din 1932-1933 se inscriu pe o lista lunga de diferende dintre Kremlin si Guvernul prooccidental de la Kiev, alaturi de pretul gazului, apropierea fostei republici sovietice de NATO si Flota rusa a Marii Negre din Crimeea.

Aproximativ 20 de tari au declarat foametea "genocid" impotriva poporului ucrainean. Rusia neaga insa aceasta notiune. in aceste conditii, presedintele Dmitri Medvedev nu a participat la ceremonii si l-a acuzat pe Iuscenko de distorsionarea istoriei.

#Papa Benedict, #critica, #regim sovietic, #marea foamete , #stiri externe