Papa Benedict pleaca in pelerinaj pe un teren minat

Vineri, 08 Mai 2009, ora 14:16
1359 citiri
Papa Benedict pleaca in pelerinaj pe un teren minat
Foto: Le Temps

La noua ani de la vizita triumfala a lui Ioan Paul al II-lea, Papa Benedict al XVI-lea se deplaseaza si el in Tara Sfanta, unde este asteptat cu neincredere.

Pentru ca pana in prezent nu a stralucit prin flerul sau politic, va reusi el sa evite nenumaratele capcane ale acestui pelerinaj in inima Orientului Mijlociu?, se intreaba Le Temps.

Pentru Papa Benedict al XVI-lea acest pelerinaj in Tara Sfanta, care incepe vineri, 8 mai, cu etapa Iordania, se va desfasura intr-un context de puternice tensiuni, bineinteles politice, dar si religioase.

Potrivit publicatiei citate, sub pontificatul lui Benedict al XVI-lea, relatiile cu evreii si musulmanii sunt intr-adevar crispate.

Dupa afacerea Williamson, in urma deciziei de a mentine rugaciunea pentru convertirea iudeilor, care face parte din slujba oficiata in latina in Vinerea Sfanta, dupa discursul de la Regensburg, Papa german nu-si poate permite nici cea mai mica miscare gresita.

De asemenea mai sunt si tensiunile generate de participarea Vaticanului la conferinta Durban II, un summit boicotat si criticat de Israel. In timpul vizitei sale, care se va termina la 15 mai, Benedict al XVI-lea va pronunta 24 de discursuri, din care 16 in Israel si in Cisiordania. Totodata, va oficia patru slujbe.

Capcanele vizitei

Vizita nu e lipsita de capcane, mai scrie Le Temps. Una din cele mai evidente este legata de faptul ca va merge pe urmele predecesorului sau. Cu putine exceptii, Benedict al XVI va efectua acelasi pelerinaj ca Ioan Paul a II-lea, in 2000, primul Papa care a facut o vizita oficiala in Israel, iar comparatia va fi inevitabila.

Totusi, Papa este asteptat cu o anumita neincredere in Israel. Redactorul sef al cotidianului The Jerusalem Post, David Horovitz, dupa ce face un elogiu marcat al lui Ioan Paul al II-lea, il descrie pe Benedict al XVI-lea ca un Papa al neintelegerii.

In ochii musulmanilor, programul lui Benedict al XVI-lea ar putea parea dezechilibrat, din cauza ponderii acordate dialogului iudeo-crestin. In Israel, dialogul islamo-crestin va ocupa intr-adevar o pondere mai degraba minima in calatoria Papei. Asa s-a intamplat si cu pelerinajul Papei Ioan Paul, in 2000.

Totusi, situatia palestinienilor s-a degradat de atunci si sperantele de pace in regiune s-au evaporat pentru multa vreme. Sensibilitatea exacerbata a palestinienilor nu s-ar acomoda cu un dezechilibru prea mare in dialogul interreligios. Se tem ca vizita Papei, deja interpretata ca o tentativa de calmare a relatiilor intre Biserica catolica si iudaism, va aduce beneficii Israelului pe plan politic. De fapt, palestinienii vor fi, de asemenea, foarte atenti la ceea ce va spune, sau nu va spune Benedict al XVI-lea referitor la crearea unui stat palestinian.

Cotidianul elvetian mai scrie ca, la fel ca si Ioan Paul al II-lea in 2000, Benedict al XVI-lea va trebui poate sa infrunte tirurile incrucisate ale israelienilor si palestinienilor cu privire la Ierusalim. Si unii si ceilalti revendica, intr-adevar, Orasul Sfant drept capitala indivizibila numai a lor si ar putea sa profite de vizita Papei pentru a reitera si a-si justifica pretentiile teritoriale. O capcana in care Ioan Paul al II-lea nu a cazut, respectand riguros politica traditionala a Sfantului Scaun.

In plus, mica minoritate a crestinilor din Gaza se simte uitata. Serviciile de presa ale Vaticanului au anuntat ca Papa se va "abtine" sa se deplaseze in Gaza, termen care i-a jignit. Nu este sigur ca vor fi autorizati sa se duca la Betleem unde Papa va oficia o slujba.

Asadar, Suveranul Pontif se aventureaza pe un teren minat, conchide Le Temps.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Papa Benedict, #Papa Tara Sfanta, #Papa teren minat , #stiri externe