Papa vorbeste despre rusinea Bisericii dupa actele de pedofilie din Irlanda

Sambata, 20 Martie 2010, ora 16:03
1552 citiri
Papa vorbeste despre rusinea Bisericii dupa actele de pedofilie din Irlanda

Papa Benedict al XVI-lea vorbeste despre "rusinea" si "remuscarile" simtite de intreaga Biserica in urma scandalului de pedofilie in randul clerului irlandez, anuntand initiative in favoarea "unei vindecari si reinnoiri", potrivit scrisorii sale catre catolicii din Irlanda.

Papa s-a declarat "cu adearat dezolat" in fata suferintei victimelor abuzurilor comise de preoti si s-a declarat dispus sa le intalneasca, amintind ca a facut acest lucru si in trecut (Australia, SUA in 2008), potrivit AFP.

In scrisoarea ce va fi citita duminica in toare parohiile irlandeze, Papa spune ca oamenii Bisericii vinovati de acte de pedofilie trebuie sa raspunda "nu numai in fata lui Dumnezeu", dar si in fata jusitiei.

Printre masurile anuntate in scrisoare figureaza anuntarea unei "vizite apostolice", adica o ancheta, "in mai multe dioceze din Irlanda", precum si "semninarii si congregatii religioase".

Papa a denuntat si "gravele erori de judecata" comise de episcopia irlandeza, acuzata ca a ascuns sute de cazuri de pedofilie comise in ultimele decenii.

Scrisoarea Papei poate duce la renasterea Bisericii Irlandei, a spus sambata capul Bisericii irlandeze, cardinalul Sean Brady. "Sa ne rugam ca scrisoarea pastorala a Sfintiei Sale sa fie inceputul unui anotimp al renasterii si sperantei in Biserica irlandeza, sub protectia Fecioarei Maria", a spus cardinalul.

#Papa Benedict rusine pedofilie, #pedofilie Biserica catolica Irlanda , #stiri externe