Parlamentul de la Chisinau ar putea ramane in continuare fara conducere

Joi, 27 August 2009, ora 23:02
747 citiri
Parlamentul de la Chisinau ar putea ramane in continuare fara conducere

Liderii celor patru partide din Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) nu sunt siguri ca vineri, la prima sedinta a noului Parlament rezultat in urma alegerilor din 29 iulie, va fi aleasa conducerea Legislativului.

"Sper ca maine (vineri - n.r.) vom reusi sa alegem conducerea Parlamentului. Vom reusi sau nu, vom vedea. Eu sper ca da", a declarat joi liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat.

"Eu cred ca nu conteaza cand se va intampla alegerea presedintelui Parlamentului, vineri, luni, marti, saptamana viitoare.

Important este ca oricum va fi ales presedintele Parlamentului, vor fi formate structurile statului, iar Alianta va guverna intr-un mod democratic", a spus, la randul sau, presedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Serafim Urechean, liderul Aliantei Moldova Noastra, a atras atentia ca "vineri va fi doar ziua constituirii Parlamentului, desi mai sunt si alte propuneri. Care ar fi acestea urmeaza de vazut", a declarat acesta fara a oferi mai multe detalii.

In acelasi timp, liderii partidelor neaga cu totii ca in interiorul coalitiei ar exista probleme din cauza partajarii fotoliilor, desi liderul PLDM sustine ca este gata sa renunte la functii importante in stat pentru a pastra alianta, noteaza portalul Stirea Zilei.

Filat a mentionat ca in cadrul Aliantei nu sunt probleme, ci doar anumite discutii, deficiente, "ca in orice organism viu". Intrebat daca liderul democrat, Marian Lupu, este "factorul de criza in coalitie", Filat a raspuns: "Eu nu am spus ca este cineva anume factor de criza, doar ca PLDM nu va crea probleme".

"Nu sunt probleme. Am mai spus, Alianta este si ramane beton", a declarat, la randul sau, Mihai Ghimpu.

Intrebat daca isi doreste intr-adevar functia de presedinte de Parlament, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a spus ca in Alianta se discuta diferite scenarii.

"Obiectivul nostru nu este ca cineva, cine n-ar fi din noi patru, sa se aseze in cutare sau cutare fotoliu. Obiectivul nostru este sa facem functionala aceasta coalitie, ca sa ajunga la guvernare si sa evitam alegerile anticipate, care sunt nedorite", a spus Lupu.

Serafim Urechean crede ca informatiile despre existenta unor probleme in Alianta sunt doar niste zvonuri lansate de comunisti. "Oponentii nostri politici nu dorm si nu intamplator in ultimul timp, mai ales in ajunul primei sedinte a Parlamentului, apar tot mai multe dezinformari", spune liderul AMN.

Cei patru lideri sustin ca nu au fost contactati, separat, de reprezentanti ai Partidului Comunistilor pentru formarea unei "coalitii anticriza".

"Nu cred ca ei au curajul sa formeze numarul meu de telefon, ei imi stiu foarte bine optiunea, stiu exact ce am in plan sa fac in aceasta tara si cu certitudine cunosc ca in planurile mele de activitate in viitor este si tragerea la raspundere a celor care au incalcat flagrant legea, au nedreptatit oamenii", a spus Vlad Filat.

Pe de alta parte, deputatul comunist Mark Tkaciuk a declarat jurnalistilor ca PCRM a avut "anumite contacte" cu reprezentati ai celor patru formatiuni, dar a refuzat sa ofere detalii.

Anterior s-au vehiculat mai multe scheme de impartire a functiilor in stat, printre care si aceea potrivit careia Vlad Filat va deveni presedinte al Parlamentului, Marian Lupu - sef de stat, iar premierul va fi din partea liberalilor, mai noteaza Stirea Zilei.

Esecul repetat al Parlamentului ales la 5 aprilie de a numi un presedinte al tarii a dus la convocarea alegerilor anticipate pentru 29 iulie. In precedentul legislativ, comunistii dispuneau de 60 de mandate din cele 101 ale Parlamentului, lipsindu-le astfel un singur vot pentru a-si impune candidatul la Presedintie.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Parlament Chisinau, #sedinta constitutiva vineri, #Parlamentul European vedete membri , #stiri externe