Parlamentul din Belarus limiteaza prin lege libertatea presei

Miercuri, 18 Iunie 2008, ora 10:19
909 citiri
Parlamentul din Belarus limiteaza prin lege libertatea presei

Parlamentul din Belarus, stat acuzat de Occident ca incalca flagrant drepturile omului, a aprobat marti, in prima lectura, o lege care interzice finantarea straina pentru presa si care inaspreste controlul asupra internetului.

Multe publicatii ale opozitiei au fost inchise, internetul devenind principala sursa de informare privitoare la opozitia liberala si nationalista, transmite Reuters.

Parlamentul, din care nu fac parte opozantii presedintelui Aleksandr Lukasenko (foto), a aprobat textul in prima lectura, dupa ce a primit asigurari ca el nu ameninta libertatea de expresie.

"Nu exista prevederi represive care sa inrautateasca situatia in ceea ce priveste presa", a declarat Iuri Kulakovski, presedintele unei comisii parlamentare.

"Actuala lege privitoare la presa dateaza din 1995 si este invechita", a precizat el.

Jurnalistii independenti se tem ca noua legislatie ar putea fi folosita pentru inchiderea site-urilor opozante.

"Legea pune baze legale pentru reglementarea activitatilor de pe internet, una dintre principalele surse de informare din Belarus", a spus Andrei Batunet, de la Asociatia jurnalistilor din Belarus.

Lukasenko, ales prima data in 1994, promoveaza politici represive si un control al statului asupra economiei.

Occidentul spune ca liderul belarus actioneaza impotriva jurnalistilor independenti, ca a fraudat realegerea sa si a anihilat libertatea de expresie. Lukasenko nu are voie sa intre in SUA si pe teritoriul UE.

Noua lege nu cere precis inregistrarea site-urilor de internet, dar permite reglementarea lor prin decizii ale guvernului.

Quarterly Report - Editia 4

O țară fundamentalist musulmană adoptă weekendul de două zile, format din vineri și sâmbătă
O țară fundamentalist musulmană adoptă weekendul de două zile, format din vineri și sâmbătă
Iranul a aprobat un proiect de lege pentru extinderea weekendului la două zile, vinerea şi sâmbăta, excluzând ziua de joi, care este în prezent parţial liberă, potrivit AFP. Dacă...
Zece ani fără permis auto pentru cei care sunt prinși băuți sau drogați la volan. Legea merge la promulgare
Zece ani fără permis auto pentru cei care sunt prinși băuți sau drogați la volan. Legea merge la promulgare
Camera Deputaţilor a adoptat marți, 14 mai, decizional, proiectul de lege iniţiat de către senatorul PSD Robert Cazanciuc care prevede că şoferii prinşi băuţi sau drogaţi la volan vor...
#Belarus, #Aleksandr Lukasenko, #lege, #atenta, #Libertatea, #presei , #stiri externe