Parlamentul din Iran a adoptat o lege care prevede accelerarea productiei de uraniu imbogatit si interzice inspectiile ONU

Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 15:05
2433 citiri
Parlamentul din Iran a adoptat o lege care prevede accelerarea productiei de uraniu imbogatit si interzice inspectiile ONU
FOTO The Times of Israel

Consiliul Gardienilor din Iran a aprobat miercuri o lege care obliga guvernul sa puna capat inspectiilor ONU la siturile sale nucleare si sa accelereze productia de uraniu imbogatit dincolo de limita stabilita de acordul nuclear semnat in 2015, daca sanctiunile la adresa Teheranului nu sunt ridicate in doua luni.

Ca razbunare pentru uciderea lui Mohsen Fakhrizadeh, directorul Departamentului de cercetari si inovare din cadrul ministerului apararii, Parlamentul a aprobat proiectul de lege cu o majoritate care va intari pozitia nucleara a Iranului, transmite Reuters.

Fakhrizadeh a fost unul din cei mai proeminenti cercetatori nucleari iranieni si a fost descris de presedintele israelian Benjamin Netanyahu ca fiind parintele programului de inarmare nucleara a Iranului.

Consiliul Gardienilor are rolul de a se asigura ca proiectele de lege nu contrazic legea islamica sau constitutia Iranului.

Insa pozitia liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care are ultimul cuvant in toate problemele statului, nu este cunoscuta inca.

"Purtatorul de cuvant al parlamentului i-a cerut astazi intr-o scrisoare in mod oficial presedintelui sa implementeze noua lege", a raportat agentia iraniana Fars.

Sub noua lege, Teheranul va acorda doua luni tarilor europene sa relaxeze restrictiile impuse asupra sectorului petrolier si financiar iranian, impuse de Washington dupa ce acesta a parasit acordul semnat intre Teheran si mai multe puteri mondiale in 2018.

Iranul si-a redus treptat nivelul de conformare la tratat ca raspuns la politicile de "presiune maxima" exercitate de Statele Unite asupra Teheranului.

Legea a fost promovata de parlamentari adepti ai liniei dure de la Teheran si va face mai dificila sarcina lui Joe Biden, presedintele ales al SUA, de a readuce Washingtonul in acordul nuclear dupa ce isi va prelua mandatul la 20 ianuarie.

Biden declarase ca se va realatura intelegerii si ridica sanctiunile daca Teheranul va incepe din nou sa respecte cu strictete prevederile acordului.

"Acum vor exista presiuni si mai mari asupra guvernului (presedintelui Hassan) Rouhani de a asigura o intoarcere a SUA in JCPOA (n.r. acordul nuclear) rapid", a notat pe Twitter Ariane Tabatabai, un cercetator de la Universitatea Columbia specializat pe Orientul Mijlociu.

Rouhani, care a negociat acordul din 2015 din partea Iranului, a criticat mutarea parlamentului ca fiind "daunatoare eforturilor diplomatice" menite sa relaxeze sanctiunile SUA.

Noua lege obliga guvernul sa reia imbogatirea uraniului pana la 20% puritate si sa instaleze centrifugi avansate la instalatiile nucleare din Natanz si Fordow.

Acordul nuclear din 2015 stipuleaza o limita de 3,67% asupra nivelului de puritate pana la care Iranul poate imbogati uraniul, cu mult sub nivelul de 20% atins inainte de incheierea acordului si sub cel de 90% necesar in productia de arme nucleare.

Iranul a incalcat pragul de 3,67% in luna iulie a acestui an si nivelul la care a imbogatit uraniul de atunci a ramas constant la 4,5%.

Marea Britanie, Franta si Germania, toate semnatare al acordului din 2015, au indemnat Iranul sa ii respecte in totalitate prevederile.

Turcia condamna uciderea omului de stiinta iranian Mohsen Fakhrizadeh si cere ca autorii atacului sa fie trasi la raspundere

Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul a calificat vineri drept „iresponsabil” şi „neconstructiv” votul Statelor Unite care blochează candidatura palestiniană la aderarea la ONU, relatează AFP. Douăsprezece ţări...
Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Guvernul argentinian a cerut marţi, 23 aprilie, Pakistanului şi Sri Lankăi să-l aresteze pe ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi, căutat pentru un atentat împotriva firmei de asigurări...
#Iran, #ONU, #asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh, #productia de uraniu , #stiri externe