Parlamentul Ucrainei nu da bani pentru anticipate

Miercuri, 29 Octombrie 2008, ora 17:29
697 citiri
Parlamentul Ucrainei nu da bani pentru anticipate

Parlamentul ucrainean a respins miercuri un proiect de lege al partidului prezidential Ucraina Noastra cu privire la finantarea alegerilor legislative anticipate, ceea ce pune sub semnul intrebarii organizarea scrutinului cerut de presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko.

Doar patru voturi au lipsit pentru ca propunerea sa primeasca cele 226 de voturi necesare pentru adoptarea proiectului de lege, potrivit imaginilor transmise de postul national de televiziune, relateaza AFP.

Iuscenko a dizolvat Parlamentul la 8 octombrie, pe fondul luptei pentru putere cu premierul Iulia Timosenko, insa sustinatorii acesteia din urma intarzie de atunci aplicarea deciziei presedintelui.

La 20 octombrie, presedintele ucrainean, confruntat cu neintelegerile politice din tara si criza financiara mondiala, a anuntat amanarea alegerilor legislative.

"Am luat decizia de a amana votul la 14 decembrie 2008. Imi pare rau sa constat ca decretul cu privire la organizarea alegerilor legislative anticipate la 7 decembrie nu a fost respectat pana acum", declarase atunci presedintele ucrainean.

Miercuri, vorbind la un forum economic Ucraina-Polonia, organizat la Donetk, in est, Iuscenko a subliniat ca rezolvarea crizei politice, ca si adoptarea unui plan de masuri pentru a face fata crizei financiare sunt "chestiuni-cheie" pentru Ucraina.

La o conferinta de presa sustinuta inainte de votul din Parlament, el le-a cerut deputatilor sa aprobe finantarea alegerilor anticipate, subliniind ca ar pune capat blocajului politic din Ucraina.

Actualul Parlament a fost ales in cadrul alegerilor anticipate din 30 septembrie 2007, castigate la limita de o coalitie prooccidentala din care faceau parte aliati ai premierului Timosenko si ai lui Iuscenko. In septembrie alianta s-a destramat.

Legislativul precedent fusese dizolvat de presedintele ucrainean in aprilie 2007.

Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Aproximativ 1,8 milioane de cetăţeni din Macedonia de Nord sunt aşteptaţi miercuri la vot pentru a alege viitorul preşedinte al ţării, transmit AFP şi DPA. Secţiile de votare s-au...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Parlament, #Ucraina, #refuza, #alocare, #fonduri, #alegeri, #anticipate , #stiri externe