Lumea ascunsă a pașapoartelor de camuflaj. Cum și în ce condiții au fost folosite

Joi, 28 Octombrie 2021, ora 22:55
4267 citiri
Lumea ascunsă a pașapoartelor de camuflaj. Cum și în ce condiții au fost folosite
Pașapoartele de camuflaj au salvat sute de evrei de la moarte FOTO pixabay.com

Perioada anilor ‘80 a fost dificilă pentru călătorii americani. Civilii erau din ce în ce mai des printre ţintele terorismului. New York Times a catalogat anul 1985 drept „un an al deturnărilor, răpirilor, maşinilor-capcană şi al crimei”.

Pe 14 iunie 1985, zborul 847 al companiei americane TWA a fost deturnat de militanți bănuiți că aparțineau grupării islamiste Hezbollah. Avionul transporta 153 de pasageri și membri ai echipajului, iar unii dintre ei au fost ținuți prizonieri chiar și 17 zile.

Cu şase ani înainte de deturnarea zborului 867, 52 de cetăţeni americani au fost ţinuţi prizonieri în Ambasada SUA din Iran vreme de 444 de zile. Luarea de ostatici fusese iniţiată de un grup de studenţi şi sprijinită de guvernul islamist condus de ayatollahul Khomeini. În timpul acestui episod, Donnei Walker, care urmărea cazul la televizor, la fel ca restul lumii, i-a venit ideea unui „paşaport de camuflaj”.

"Nu e fals, e de camuflaj"

Un paşaport contrafăcut arată în mod fals că purtătorul este dintr-o anumită ţară, în aşa fel încât să poată trece graniţele în mod ilegal.

Paşaportul de camuflaj, însă, folosea numele unei foste ţări, care între timp s-a schimbat din motive politice. Şi nu era utilizat pentru traversarea graniţelor.

Potrivit lui Walker, dacă cineva se afla într-o situaţie care-i punea viaţa în pericol, această persoană putea prezenta acest tip de pașaport fictiv agresorului. În documentul care arăta veridic putea să scrie că persoana provenea din Rhodesia, în loc de SUA, spre exemplu. Agresorul rămânea cu ideea că victima nu avea prea mare importanţă politică şi poate că aceasta ar fi avut parte de un tratament mai uman.

Walker a început să vândă astfel de paşapoarte prin intermediul companiei sale, International Documents Services, pentru 135 de dolari bucata (membrii forţelor armate aveau o reducere de 30%). Documentele păreau impresionant de autentice, potrivit revistei Time, care i-a luat un interviu lui Walker în 1987. „Nu este fals, este camuflaj”, a insistat Walker. Şi nici Departamentul de Stat nu avea vreo problemă cu cetăţenii americani care aveau astfel de paşapoarte.

180 de paşapoarte fictive

Conceptul de paşaport fals al lui Walker nu era chiar original. Tom Topol, care deţine website-ul  Passport Collector, a explicat că documentele care ocolesc regulile au salvat multe vieţi de-a lungul anilor.

"Schutz-Pass" este un exemplu bun. Acestea erau paşapoarte suedeze emise cetăţenilor maghiari de către diplomatul Raoul Wallenberg, în perioada în care 10.000 de evrei maghiari erau trimişi în fiecare zi în camerele de gazare. Deşi erau mai mult sau mai puţin valide ca paşapoarte, acestea au fost acceptate la scară largă de către nazişti şi au împiedicat deportarea a mii de unguri.

Walker a spus că a vândut în jur de 350 de paşapoarte de camuflaj în 1987, multe dintre ele către oficiali guvernamentali din SUA. Şi Comisia Europeană are o listă de 180 de paşapoarte „fictive”, cu ţări de origine precum Guyana Neerlandeză, Samoa de Est, Republica Federală Iugoslavia, Insulele Gilbert şi multe altele.

Şi Oficiul de Paşapoarte al Regatului Unit a publicat o listă similară, confirmând că paşapoartele de camuflaj erau întâlnite „cel puţin ocazional”.

Paşapoartele de camuflaj în ziua de azi

În 2007, jurnalistul Barney Brantingham de la publicaţia Santa Barbara Independent susţinea că kituri cu paşapoarte de camuflaj, care erau însoţite şi de astfel de carnete de şofer sau alte tipuri de acte de identitate, puteau fi cumpărate de pe internet cu sume cuprinse între 400 şi 1.000 de dolari. În prezent, găsirea lor nu mai e atât de simplă. Nu mai există site-uri care să vândă deschis astfel de documente.

Un reprezentant al  Personal Safety London, o companie care se ocupă cu siguranţa în timpul călătoriilor, a declarat pentru CNN că din punct de vedere tehnic este legal să deţii un paşaport de camuflaj, în ţări precum Australia, Noua Zeelandă şi toate statele Uniunii Europene, câtă vreme acesta este folosit în situaţii de viaţă şi de moarte.

Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul ucrainean a aprobat reglementări care interzic temporar bărbaţilor de vârstă militară să solicite paşapoarte în străinătate, înăsprind şi mai mult restricţiile în...
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#pasaport, #camuflaj , #stiri externe