Ziare.com

Patriarhul Ierusalimului sprijina Patriarhia Rusa in cazul eparhiilor

Miercuri, 30 Ianuarie 2008, ora 12:15

   

Patriarhul Ierusalimului sprijina Patriarhia Rusa in cazul eparhiilor
Decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane de a activa trei eparhii in cadrul Mitropoliei Basarabiei, in Republica Moldova, pe ceea ce Patriarhia Rusa numeste teritoriu canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse este un act de condamnat, considera Patriarhul Ierusalimului, Theophilos, transmite NewsIn.

Problema deschiderii de eparhii nu vizeaza doar bisericile-surori rusa si romana, dar si intreaga lume ortodoxa, se arata intr-o scrisoare adresata de patriarhul Theophilos patriarhului Moscovei si al Intregii Rusii, Aleksei al II-lea, data publicitatii marti la Moscova.

Potrivit patriarhului Theophilos, Patriarhia Ierusalimului examineaza toate detaliile si aspectele acestei probleme, considerand ca la solutionarea ei trebuie sa fie respectat "sistemul existent deja de administrare canonica, care reglementeaza hotarele jurisdictionale ale Bisericilor Ortodoxe nationale".

Anterior sprijinului sau fata de pozitia Patriarhiei Ruse in conflictul cu Patriarhia Romana, pozitii de sustinere a Bisericii Ruse au exprimat si mitropolitii Serbiei si Poloniei, precum si cel al Cehiei si Slovaciei.

Decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane din 26 octombrie, de a reactiva trei eparhii istorice pe teritoriul Republicii Moldova a provocat o reactie dura din partea Patriarhiei Ruse, dar si din partea Mitropoliei Moldovei, supusa canonic Moscovei, cat si a autoritatilor moldovene.
Citeste mai multe despre patriarhia romana Rusia Patriarh
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1273 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

slavii contra romani

Decizia Patriarhiei Romane este corecta si sper ca vor nu se vor lasa intimidati de Moscova si satelitii sai.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor