Peste un milion de euro de la UE pentru fostul comisar al comertului

Duminica, 12 Octombrie 2008, ora 19:34
1305 citiri
Peste un milion de euro de la UE pentru fostul comisar al comertului

Peter Mandelson, noul secretar britanic al comertului, asteapta sa primeasca de la Bruxelles beneficii in valoare totala de un milion de lire sterline (1,2 mil. de euro), ca recompensa pentru ca a indeplinit timp de patru ani functia de comisar european.

Potrivit reglementarilor UE, Mandelson ar putea fi eligibil pentru o "prima de aur de plecare", care s-ar adauga la salariul sau anual de 104.386 de lire sterline (circa 131.000 de euro) pe care il incaseaza de la Camera Lorzilor in calitate de ministru, dezvaluie duminica saptamanalul The Observer.

"Prima de aur" ar provoca insa critici acerbe din partea parlamentarilor laburisti, in conditiile in care criza financiara este o actualitate apasatoare, iar toate cele trei principale partide britanice solicita limitarea beneficiilor si primelor pentru bancherii si finantistii din City, cartierul financiar al Londrei.

Regulamentul UE prevede ca Mandelson, care si-a parasit postul de comisar pentru comert saptamana trecuta, inainte de incheierea mandatului de cinci ani, pentru a intra in cabinetul britanic, ar putea primi in urmatorii trei ani suma de circa 78.000 de lire (circa 98.000 de euro) pe an sub forma de "plata de tranzitie".

In total, Mandelson ar primi 234.000 de lire (circa 295.000 de euro) - cate 6.500 de lire (circa 8.200 de euro) pe luna pana la sfarsitul anului 2011. In plus, suma se va bucura de un tratament preferential la impozitare, asa cum se intampla in cazul oficialilor UE.

Mai mult, cand Mandelson va implini 65 de ani (in prezent are 55 de ani), poate incasa o pensie anuala de baza de 31.000 de lire (aproape 40.000 de euro) garantata de UE pentru cei patru ani petrecuti la Bruxelles. Expertii au calculat ca pentru a garanta un venit de o asemenea marime ar fi necesar un fond de circa 750.000 de lire sterline (circa 945.000 de euro).

Conservatorii spun ca Mandelson ar trebui sa refuze asemenea recompense financiare.

Oficialii de la Comisia Europeana spun ca desi Mandelson a plecat inainte de a-si incheia mandatul, se poate bucura de drepturile sale.

Cu veniturile pe care le-ar obtine de la UE, Mandelson ar castiga exact cat premierul, al carui salariu anual este in prezent de 189.994 de lire (circa 240.000 de euro), a calculat saptamanalul britanic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
#Peter Mandelson, #remuneratie, #UE, #comisar, #comert, #secretar britanic , #stiri externe