Politist newyorkez de origine tibetana, inculpat de spionaj in favoarea Chinei

Marti, 22 Septembrie 2020, ora 14:13
2602 citiri
Politist newyorkez de origine tibetana, inculpat de spionaj in favoarea Chinei
Baimadajie Angwang FOTO: captura CBS New York

Un politist newyorkez de origine tibetana a fost inculpat de spionaj, iar autoritatile americane il acuza de culegere de informatii despre comunitatea tibetana de la New York pentru Guvernul chinez, relateaza AFP.

Baimadajie Angwang s-a nascut in China dar a obtinut azil politic in Statele Unite. Era

ofiter de politie la un comisariat din Queens. Acesta ar fi fost coordonat de catre membri ai Consulatului Chinei de la New York, potrivit actului acuzarii, facut public luni.

In contactele sale cu comunitatea tibetana, politistul in varsta de 33 de ani ar fi cules - din 2018 in 2020 - informatii despre activitatile comunitatii tibetane si ar fi identificat potentiale surse de informatii.

Tot potrivit actului acuzarii, barbatular fi permis unor membri ai consulatului sa fie invitati la evenimente organizate de Politia din New York (NYPD).

Autoritatile chineze i-ar fi platit mai multe zeci de mii de dolari in schimbul serviciilor sale.

Patru capete de acuzare au fost retinute impotriva ofiterului de politie - inclusiv angajarea in serviciul unei tari straine pe teritoriul american, declaratii false si obstructionarea functionarii unui serviciu public.

El a fost prezentat in fata unui judecator luni si a fost plasat in detentie, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al procurorului federal din Brooklyn.

El a fost suspendat, fara plata soldei, a anuntat un purtatorde cuvant al NYPD.

Comisarul de politie al New Yorkului Dermot Shea l-a acuzat pe ofiter ca a "incalcat toate juramintele pe care le-a depus in aceasta tara. Unul fata de Statele Unite, celalalt fata de armata americana si al treilea fata de acest Departament de Politie".

Nascut in China, el a obtinut azil politic in Statele Unite dupa ce a spus ca a fost torturat de catre autoritatile chineze din cauza originii sale tibetane.

Insa, o ancheta a aratat ca cei doi parinti ai sai sunt membri ai Partidului Comunist Chinez (PCC, unic).

"In cazul in care va fi confirmat de un tribunal", cazul "va arata ca Partidul Comunist Chinez este angajat in operatiuni calomnioase pentru a contracara orice opozitie, nu doar in Tibet (...), ci peste tot in lume", a reactionat International Campaign for Tibet, o asociatie de aparare a drepturilor tibetanilor.

Dupa ce a lasat Tibetul sa functioneze in mod autonom din 1912 in 1950, Beijingul a preluat controlul asupra acestui teritoriu in 1951.

Liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama, traieste in exil din 1959.

Un miliardar chinez, critic al presedintelui Xi Jinping, a fost condamnat la 18 ani de inchisoare

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Baimadajie Angwang, #politist tibetan, #spion, #condamnat , #stiri externe