Polonia se teme de o interventie a Rusiei in Ucraina

Miercuri, 01 Octombrie 2008, ora 15:21
1083 citiri
Polonia se teme de o interventie a Rusiei in Ucraina
Foto: Radoslaw Sikorski

Ministrul polonez de externe a avertizat miercuri tarile occidentale in legatura cu o posibila interventie rusa in Ucraina, comparabila cu episodul georgian din august.

"Evenimentele din si din jurul Georgiei demonstreaza ambitiile geostrategice ale Rusiei si prefigureaza, cumva, ceea ce Vestul poate vedea din partea Moscovei in viitor", a declarat Radoslaw Sikorski, la Tokyo.

Rusia a intervenit militar in Georgia la inceputul lui august pentru a sustine impotriva Tbilisi republicile separatiste Abhazia si Osetia de Sud, relateaza AFP.

"Daca ceea ce s-a intamplat in Georgia s-ar produce in Ucraina, ne-am confrunta cu o grava criza europeana, pentru ca Ucraina este un stat de care depinde echilibrul in regiune. Daca Ucraina cade din nou sub controlul Rusiei, acest lucru ar destabiliza vecinii Ucrainei si ar bulversa echilibrul de forte din Eurasia. Polonia s-ar simti amenintata ", a declarat ministrul polonez.

Ucraina trece de cateva saptamani printr-o criza politica, din cauza conflictului intre premierul Iulia Timosenko si presedintele Viktor Iuscenko. Presedintele o acuza pe Timosenko de faptul ca ar cauta sustinerea Moscovei, in vederea unui posibil scrutin prezidential anticipat.

Unii observatori au vazut in criza din august o reflectare a nemultumirii Moscovei fata de cererea de aderare la NATO formulata de Georgia si Ucraina.

Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#Polonia, #teama, #interventie, #Rusia, #Ucraina , #stiri externe