Pottering vrea informatii militare prin satelit din banii UE

Luni, 10 Noiembrie 2008, ora 21:07
650 citiri
Pottering vrea informatii militare prin satelit din banii UE

Presedintele Parlamentului European a propus luni finantarea din bugetul comunitar a obtinerii de informatii militare prin satelit pentru operatiunile de mentinere a pacii ale UE.

Prezentand o initiativa pentru dezvoltarea politicii de securitate si aparare a UE, la Berlin, Hans-Gert Poettering a declarat ca nu trebuie "exclusa finantarea prin bugetul european" a dezvoltarii de capacitati de obtinere a informatiilor prin sateliti de supraveghere.

"Ar trebui sa ne intrebam daca fondurile comunitare nu ar trebui oare sa fie disponibile pentru a acoperi nevoile in privinta informatiilor, comunicatiei si navigatiei, pentru a sustine operatiunile civile si militare, ca si pentru securitatea la frontiere, circulatie si protectia mediului", a declarat presedintele Parlamentului, in timpul unei congres pe tema securitatii si apararii europene, informeaza AFP.

Poettering a mai spus ca UE a facut deja un prim pas, prin decizia de a finanta din bugetul european sistemul Galileo de navigatie prin satelit, care ar urma sa rivalizeze cu GPS-ul american pana in 2013.

UE are in prezent 12 misiuni de mentinere a pacii, politie sau monitorizare, mai ales in Georgia, Balcani, teritoriile palestiniene, Afganistan si Africa. UE tocmai a decis lansarea unei operatiuni impotriva pirateriei in largul coastelor somaleze si a efectuat deja alte noua misiuni intre 2003 si 2007.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Miniştrii de externe şi ai apărării din UE, reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană. Decizia a fost...
#Hans Gert Poettering, #informatii, #militare, #satelit, #buget, #Uniunea Europeana , #stiri externe