Premierul Fillon cere ca dosarul rromilor sa fie tratat fara excese

Marti, 24 August 2010, ora 21:31
1006 citiri
Premierul Fillon cere ca dosarul rromilor sa fie tratat fara excese

Premierul francez Francois Fillon a cerut marti ca dosarul rromilor sa fie tratat cu fermitate, dar fara excese, respectandu-se legea, si a anuntat ca va sesiza miercuri Comisia Europeana pentru a cere initiative comunitare in vederea unei armonizari a practicilor in UE.

De la izbucnirea polemicii privind politica in domeniul securitatii a guvernului, la sfarsitul lunii iulie, premierul Francois Fillon a ramas straniu de tacut, remarca Le Monde. A luat cuvantul abia la 24 august, dupa o reuniune la Matignon consacrata desfiintarii taberelor ilegale si repatrierii rromilor a caror sedere pe teritoriul francez este ilegala.

Fillon subliniaza intr-un comunicat "necesitatea de a actiona cu fermitate, continuitate si justete, fara laxism, nici excese". El a cerut, de asemenea, ca lupta impotriva imigratiei clandestine "sa nu fie instrumentalizata".

"Traditia umanista a Frantei presupune respectarea legilor sale de catre toti cei care se gasesc pe teritoriul ei. Este de datoria statului sa se asigure de respectarea legalitatii republicane", spune Fillon. Premierul precizeaza in context ca "actiunile intreprinse in aceasta vara au fost conforme cu legislatia franceza si cea europeana". Fillon a subliniat ca "marea majoritate a repatrierilor sunt voluntare".

Comunicatul insista, in plus, asupra "necesitatii de aprofundare a coordonarii cu autoritatile romane si bulgare si de accenturare a initiativelor in cadru european". In acest sens, premierul spune ca ii va sesiza inca de miercuri aceasta tema presedintelui Comisiei Europene. Franta considera ca tarile UE trebuie sa-si armonizeze practicile in privinta imigratiei ilegale si va cere Comisiei sa prezinta initiative comunitare in acest sens.

Comunicatul mai spune ca o atentie speciala va fi acordata "situatiilor individuale si familiale".

In plus, premierul i-a cerut ministrului de Interne, Brice Hortefeux, "sa-l tina la curent cu discutiile pe care le are cu autoritatile religioase".

Reuniunea de la Matignon s-a desfasurat in prezenta lui Eric Besson, ministrul imigratiei, a lui Pierre Lellouche, secretar de stat pentru afaceri europene, si a directorului de cabinet al ministrului justitiei.

Desfiintarea in forta a taberelor de romi, care a intervenit in urma unei solicitari in acest sens din partea presedintelui Nicolas Sarkozy, genereaza critici din ce in ce mai virulente in randul stangii, dar si in cel al dreptei, precum si din partea clerului, noteaza Le Nouvel Observateur.

Fostul premier conservator Jean-Pierre Raffarin s-a declarat ingrijorat marti de radicalizarea de dreapta a UMP in materie de securitate si i-a cerut lui Francois Fillon sa intervina pentru a scoate in evidenta "valorile echilibrului" ce caracterizeaza majoritatea.

Miercuri, doi oficiali romani, secretarul de stat pentru problemele romilor, Valentin Mocanu, si secretarul de stat in Ministerul de Interne Dan-Valentin Fatuloiu sunt asteptati la Paris. Ministerul francez de Externe a precizat ca discutiile vor aborda lupta impotriva retelelor infractionale si reinsertia sociala a persoanelor trimise in Romania.

Franta doreste ca Bucurestiul sa deblocheze "creditele europene de care beneficiaza pentru aceste populatii defavorizate". Pierre Lellouche si Eric Besson vor veni, la randul lor, in Romania in septembrie, pentru a continua coordonarea cu autoritatile de la Bucuresti si pentru a examina in ce stadiu de progres sunt aceste diferite proiecte, a precizat MAE francez.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#fillon rromi romania, #francois fillon franta, #fillon expulzari rromi , #stiri externe