Premierul R. Moldova despre Comanescu: "Ochii care nu se vad se uita"

Miercuri, 09 Iulie 2008, ora 22:30
2835 citiri
Premierul R. Moldova despre Comanescu: "Ochii care nu se vad se uita"

Una dintre realizarile importante ale primelor 100 de zile de guvernare ale Cabinetului Greceanii este imbunatatirea relatiilor cu unele state, printre care Rusia, Romania si Ucraina, a declarat miercuri Zinaida Greceanii, la prima conferinta de presa in calitate de premier al Republicii Moldova.

Zinaida Greceanii a salutat recenta vizita la Chisinau a ministrului de Externe al Romaniei Lazar Comanescu, "care insufla speranta in evolutia pozitiva, ascendenta a relatiilor" bilaterale.

"S-au discutat un sir intreg de probleme din diferite domenii, partile manifestand disponibilitatea de a le solutiona, respectand interesele nationale reciproce si suveranitatea tarilor noastre. Am convenit ca majoritatea problemelor pot fi discutate si solutionate in cadrul Comisiei mixte moldo-romane care urmeaza sa se intruneasca in viitorul apropiat", a mai spus premierul moldovean.

Intrebata de unde vine optimismul sau, din moment ce vizita a fost comentata in presa ca fiind un esec, Greceanii a spus ca stie ce a scris presa, dar ca lucrurile trebuie vazute din perspectiva faptului ca relatiile cu Romania au fost practic blocate inaintea acestei vizite.

"Stiti cum e - ochii care nu se vad se uita. Asa ca nu avem decat sa impulsionam relatiile noastre si sa mergem inainte. Vrem din prima vizita, gata, toate problemele sa fie rezolvate? Trebuie sa fim oameni realisti!", a indemnat premierul moldovean.

Potrivit oficialului moldovean, pe agenda guvernului ramane si asigurarea securitatii enegetice a tarii, in conditiile cresterii costului resurselor energetice pe plan mondial.

Chisinaul doreste, de asemenea, sa inceapa cat mai repede negocierile cu UE pentru un nou cadru juridic bilateral, negocieri care sa fie lansate in termene cat mai restranse, "indiferent de evolutiile din interiorul Republicii Moldova si din regiune", evolutii care pot fi uneori "descurajatoare".

Noul Guvern moldovean a fost investit la 31 martie si ar urma sa ramana in functie pana la alegerile parlamentare din martie 2009. Programul noului guvern este intitulat "Progres si integrare", presupunand apropierea Republicii Moldova de UE.

Fostul premier Vasile Tarlev si-a prezentat demisia la 19 martie, dupa ce ocupa acest post din martie 2001, cand alegerile parlamentare au fost castigate de catre Partidul Comunistilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Referendumul privind aderarea Republica Moldova la Uniunea Europeană (UE) se vor desfășura în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pe data de 20 octombrie 2024. Curtea Constituțională a...
Incidentele din Transnistria au scopul ”să semene neliniște, să mențină o stare de alertă”, susține vicepremierul Republicii Moldova
Incidentele din Transnistria au scopul ”să semene neliniște, să mențină o stare de alertă”, susține vicepremierul Republicii Moldova
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susține că situația în stânga Nistrului este una complicată, mai ales de la invazia rusă, în condițiile în care teritoriul se află în...
#relatii, #Republica Moldova, #Zinaida Greceanii, #optimism, #Lazar Comanescu , #stiri externe