Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sambata ca nu intentioneaza deocamdata sa expulzeze imigrantii ilegali armeni din Turcia, revenind astfel asupra unor declaratii, relateaza AFP.
El a cerut totusi tarilor occidentale sa renunte la condamnarea tarii sale pentru genociedul armean, acuzandu-le de ingerinta in relatiile turco-armene.
Premierul a explicat acum ca declaratiile sale urmareau "sa atraga atentia lumii in legatura cu abordarea toleranta a Turciei in acest dosar" si nu inseamna ca va fi luata imediat o decizie privitoare la expulzare.
In declaratii care au socat, atat in strainatate cat si in tara sa, seful Guvernului turc a declarat marti ca ia in calcul astfel de expulzari, daca parlamentele din lume voteaza in continuare rezolutii prin care recunosc "genocidul" armean, din Primul Razboi Mondial.
Voturile in acest sens, din ultimele saptamani, din Statele Unite si Suedia, submineaza "sentimentele sincere" care ne leaga de armenii aflati in situatie ilegala in Turcia", a afirmat el. "Sunt 170.000 de armeni in tara mea. Printre acestia, 70.000 sunt cetateni, dar toleram si alti 100.000 (...). Daca va fi necesar, as putea fi obligat sa le spun sa se intoarca in tara lor. Nu sunt concetatenii mei (...). Nu sunt obligat sa ii tin aici", a spus el.
Premierul, care face adesea declaratii dure, incearca sa "santajeze" tarile straine, pentru a le incita sa nu recunoasca genocidul, afirma analistul Can Dundar, in ziarul Milliyet. "A face din muncitori armeni nevinovati o moneda de schimb, ostatici, este un lucru suficient de grav pentru a alimenta acuzatiile seculare impotriva Turciei", a adaugat el.
Armenii afirma ca un milion si jumatate dintre ei au fost masacrati de turci intre 1915 si 1918, in cursul genocidului, termen respins de Ankara.
"Acest tip de declaratie politica nu contribuie la imbunatatirea relatiilor dintre statele noastre", a declarat miercuri premierul armean Tigran Sarkisian. "Acest lucru ne aminteste imediat de evenimentele din 1915", a adaugat el.