Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa internationala: Relatiile Rusia - NATO, tot mai tensionate

Vineri, 22 August 2008, ora 07:04
2651 citiri
Presa internationala: Relatiile Rusia - NATO, tot mai tensionate

Alianta Nord-Atlantica a primit o notificare din partea Moscovei, prin care era informata ca Rusia va suspenda cooperarea militara cu alianta militara occidentala, scrie The Guardian.

Miscarea este ultima evolutie din razboiul rapid si surprinzator cu Georgia.

Pare sa fie vorba, comenteaza The Guardian, despre o reactie de raspuns la anuntul de saptamana trecuta al NATO, care a declarat ca relatiile nu vor mai fi la fel, atat timp cat Rusia ramane in Georgia.

Ministrii de Externe, reuniti la Bruxelles, au decis sa nu mai existe pentru moment reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia.

Consiliul, infiintat in 2002, a deschis calea pentru cooperare pe mai multe proiecte.

Intre acestea, participarea Rusiei cu nave de razboi in cadrul patrulelor anti-terorism ale NATO din Marea Mediterana sau schimbul de expertiza in combaterea traficului de heroina din Afganistan.

Ministrul de Externe rus, Sergey Lavrov, a sugerat ca NATO are nevoie de Moscova mai mult decat are Moscova de Alianta.

Nave NATO au intrat in Marea Neagra, pentru ceea ce alianta sustine ca este un exercitiu planuit de mult, si pentru o vizita de rutina in porturile din Romania si Bulgaria.

Alianta Nord-Atlantica asigura ca exercitiile nu au legatura cu conflictul din Georgia, insa miscarea ar putea irita Rusia, care a desfasurat nave din cadrul flotei din Marea Neagra catre coastele georgiene.

Le Figaro: NATO cauta sa evite infrangerea militara

Bazandu-se pe exemplul irakian, Statele Unite vor sa creasca efectivele pe teren. Franta, la randul ei, pune accentul pe intarirea armatei afgane si pe reconstructia tarii.

Ce sa se faca in fata deteriorarii situatiei militare in Afganistan, inainte ca tara sa se scufunde intr-o situatie fara iesire?

Cum sa se actioneze in fata unui context care a evoluat dupa caderea talibanilor la sfarsitul lui 2001, pana la a deveni un razboi de gherila care destabilizeaza armatele occidentale? se intreaba Le Figaro.

Chiar daca toti actorii care participa mai indeaproape sau sau mai de departe la criza isi pun aceasta intrebare, raspunsurile sunt la fel de indepartate unele de celelalte ca rasaritul de apus.

In Statele Unite, cei doi candidati la presedintie estimeaza ca acum, cheia succesului rezida in trimiterea de intariri suplimentare.

Pozitia franceza este total diferita.

Ea consta intr-o fraza: solutia nu poate fi exclusiv militara. Ea trece in mod necesar printr-o "afganizare" a conflictului, adica prin preluarea responsabilitatilor de catre autoritati si armata afgana.

Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
Ministra Justiției, nemulțumiri legate de dosarul accidentului de la 2 mai: ”Nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare” VIDEO
Ministra Justiției, nemulțumiri legate de dosarul accidentului de la 2 mai: ”Nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare” VIDEO
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat joi, 25 aprilie, că nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare cu privire la procedura care s-a desfăşurat în dosarul...
#Rusia, #NATO, #consiliul NATO Rusia, #suspendare, #cooperare militara , #stiri externe