Presedintele sud-african Thabo Mbeki va demisiona

Sambata, 20 Septembrie 2008, ora 21:17
1112 citiri
Presedintele sud-african Thabo Mbeki va demisiona
Foto: wordpress

Presedintele sud-african Thabo Mbeki va demisiona, a anuntat purtatorul sau de cuvant, dupa ce partidul sau, ANC, a decis ii retraga mandatul, in contextul in care este acuzat ca a influentat justitia impotriva rivalului sau, Jacob Zuma.

Partidul aflat la putere in Africa de Sud, Congresul National African (ANC), a decis sambata sa ii retraga mandatul presedintelui Thabo Mbeki, cerandu-i sa demisioneze din functiile pe care le detine.

"ANC a decis sa il retraga pe presedintele republicii inainte de finalul mandatului sau", care expira in al doilea trimestru al anului 2009, a declarat presei secretarul geneal al partidului, Gwede Mantashe. "Am luat decizia, formalitatile vor urma acum procesul parlamentar", a adaugat el la finalul unei reuniuni a comitetului director al ANC.

"Am comunicat decizia presedintelui, ca si faptul ca urmam procesul parlamentar. Nu a manifestat nicio reactie in mod deosebit, a acceptat sa participe la acest proces si la aceste formalitati", a adaugat el.

"Presedintele a acceptat decizia comitetului director al ANC", a declarat purtatorul de cuvant al lui Mbeki, Mukoni Ratshitanga. "Aceasta decizie include procesul parlamentar", a adaugat el.

Potrivit presei, presedintele a convocat o reuniune extraordinara de guvern duminica dupa-amiaza pentru a decide masurile ce trebuie luate.

Constitutia nu este clara in ceea ce priveste alegerile anticipate in caz de demisie a sefului statului, a declarat Mantashe.

Presedintele este numit de Parlamentul format in urma alegerilor generale, unde ANC domina de la primele alegeri multirasiale din 1994. in mod obisnuit, presedintele este liderul ANC.

Potrivit Constitutiei, comitetul director nu il poate demite direct pe presedintele tarii. Este nevoie de un vot de neincredere in Parlament, unde ANC detine 70% din voturi. Pentru demiterea sefului statului, este nevoie de voturile a doua treimi dintre deputati. ANC este divizat, dar poate conta probabil pe sprijinul principalului partid de opozitie, Alianta Democratica (DA).

Mbeki, care i-a succedat lui Nelson Mandela la presedintie in 1999, este in dificultate de cand justitia a respins in 12 septembrie acuzatiile la adresa popularului Zuma, rivalul sau si presedintele ANC din decembrie, vorbind despre "interferente" la cel mai inalt nivel al statului in acest dosar.

Secretarul general ANC a afirmat totusi ca decizia comitetului director nu este "o pedeapsa, ci vizeaza reunificarea partidului", profund divizat intre Zuma si Mbeki.

Mbeki a fost inlocuit la sefia ANC dupa un congres cu accente de lovitura de stat interna, in decembrie.

Comunistii, sindicalistii si miscarile de tineret au cerut saptamana aceasta demisia presedintelui.

Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președinte a Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, democrata Nancy Pelosi, a condamnat abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu față de războiul din Gaza și a spus că...
Șeful serviciilor de informații militare israeliene și-a dat demisia: ”Mă gândesc mereu la acea zi neagră”
Șeful serviciilor de informații militare israeliene și-a dat demisia: ”Mă gândesc mereu la acea zi neagră”
Șeful serviciului de informații militare israelien, generalul-maior Aharon Haliva, a demisionat după ce și-a asumat responsabilitatea pentru eșecurile care au permis Hamas să lanseze atacul...
#Thabo Mbeki, #demisie, #Africa Sud , #stiri externe