Seara alegerilor in SUA, pas cu pas

Autor: Barbu Mateescu - sociolog
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 12:07
7249 citiri

Noaptea alegerilor, ghid cu informatii de la fivethirtyeight si Kevin Breuninger/Hannah Miao. Foarte important ca sa intelegi ce vei citi mult mai jos:

1) Daca un american trimite votul prin posta luni sau chiar marti iar acesta ajunge la autoritati dupa ziua alegerilor votul se ia in considerare in cele mai multe state.

Ceea ce poate prelungi mult anuntarea rezultatelor oficiale, cu zile intregi chiar, intrucat un stat nu are cum sa stie cate voturi trebuie sa mai ajunga prin posta, si deci nu stie daca ocupantul locului 2 mai poate sau nu sa recupereze deficitul de voturi fata de ocupantul locului 1.

Unele state nu accepta decat voturile primite prin posta pana in seara alegerilor. Acelea vor termina repede numaratoarea. Le voi denumi mai jos RST (Rapid Si Timpuriu).

2) O sa avem miraje. Despre ce e vorba?

Votantii democrati au votat indeosebi prin posta.

Votantii republicani vor vota indeosebi in ziua de marti, adica ziua oficiala de vot.

Unele state proceseaza mai intai voturile primite prin posta. In acele state, primele rezultate o sa sugereze victorii pentru democrati. Acesta este "mirajul albastru", intrucat albastru e culoarea democratilor si mirajul initial este ca ei/Biden ar castiga. Cand se trece la numararea voturilor acordate in ziua oficiala, de marti, avantajul lui Biden o sa scada si poate trece pe locul doi.

In alte state e invers. Se incepe cu voturile din ziua alegerilor (majoritar Trump, adica "rosii" - culoarea republicanilor) si abia dupa aceea se trece la voturile prin posta (majoritar pro-Biden). Deci Trump va parea castigator, ca dupa aceea lucrurile sa se echilibreze. Acesta e "mirajul rosu".

Si acum:

Ora 2 dimineata in Romania: Florida si Georgia (ambele RST) inchid sectiile de votare. Se va numara foarte rapid, exista experienta multa in procesarea voturilor primite prin posta. Pe la ora 3, maxim 4, aflam rezultatele.

Miraj albastru in Florida, intrucat voturile prin posta sunt numarate primele. Probabil niciun miraj in Georgia, fiecare localitate alege ce sa numere intai deci mirajele locale se anuleaza intre ele.

Victorii Biden in ambele state il fac 99% presedinte.

Victorii Trump in ambele state muta soarta alegerilor in nord si in vest - detaliez mai jos.

Daca statele se impart, o victorie in Georgia pentru Biden inseamna ca mai are nevoie de victorii in 2 din urmatoarele 6 state: Carolina de Nord, Ohio, Pennsylvania, Arizona, Michigan, Wisconsin. Daca victoria lui Biden e in Florida, mai are nevoie de 1 stat din cele 6.

Personal estimez victorii Trump in ambele state, fara ca asta sa garanteze ca ramane la Casa Alba.

Ora 2:30: Se inchid sectiile din Carolina de Nord si Ohio. Ambele miraj albastru. Niciunul nu e RST, rezultatul se va lasa asteptat zile bune.

Ora 3:00: Se inchid sectiile in Pennsylvania. Lucrurile vor merge foarte lent aici, rezultatele finale fiind gata oricand intre vineri si martea viitoare. Miraj rosu.

In clipa de fata e in desfasurare un proces mare de tot daca statul sa fie RST sau nu, adica daca voturile ajunse sa zicem miercuri conteaza au ba. Curtea Suprema se va pronunta pe subiect. Mi se pare foarte in neregula ca s-a ajuns la ziua alegerilor si nu se stie acest detaliu extrem de important, Pennsylvania putand fi decisiva pentru SUA (probabilitate cam 33% cf. Nate Silver sa fie statul care decide totul) iar acele voturi putand fi decisive pentru Pennsylvania.

Ora 4:00: O droaie de state:

Minnesota: RST. Vor fi rapizi. Acest stat e un caz exceptional si cu totul diferit de celelalte, nefiind inclus in "cele 6" de care scriam mai sus: a fost castigat de Hillary in 2016, il mentionez pentru ca daca Trump castiga aici recupereaza un pic de teren pe care l-ar fi pierdut cu alte state.

Michigan: RST dar conform autoritatilor locale vor fi lenti si vor termina vineri. Miraj rosu.

Wisconsin: RST. Sunt ambitiosi si au promis ca se misca mai repede ca Michigan (deh, rivalitati regionale), probabil vor termina pe la pranz ora Romaniei. Daca diferenta e mare, nu mai trebuie asteptat totul, ci se poate deduce castigatorul pe la 7-8 dimineata. Neclar ce miraj am avea.

Wisconsin are o importanta majora: nu e imens (10 electori) dar e o fereastra in viitor apropo de cum stau lucrurile in alte state castigate de Trump in 2016 si de care are nevoie acum. Adica: Wisconsin e foarte asemanator socio-demografic cu Michigan, Ohio si Pennsylvania - state in care Biden e pronosticat sa castige si in care vom avea rezultatele finale *dupa* cele din Wisconsin.

Daca unul din candidati castiga in Wisconsin, are sanse bune sa castige in toate. Mai ales daca diferenta e mare (4+ procente).

Cu acest pachet de state, Biden e presedinte.

Cu acest pachet de state, Trump are o probabilitate imensa sa ramana presedinte, iar daca a castigat macar unul din cuplul Georgia+Florida e aproape cert reales.

Tot la ora 4, n-am terminat...:

Arizona (RST) si Texas: vor termina repede. Daca in Arizona e strans se va astepta pana joi. Personal cred ca Arizona e subestimata ca importanta din cauza nr. mic de electori (11), o vad drept decisiva pentru Biden, vom vedea dupa.

In Texas miraj dublu: intai albastru (se numara voturile deja primite prin posta), apoi rosu (se numara voturile din ziua votului) ca abia dupa aceea sa se numere voturile primite prin posta dupa ziua alegerilor - deci trimise pe ultimii metri, deci democrate. Daca Texas e castigat decisiv de Biden toata lumea poate inchide televizorul, s-a terminat in proportie de 99,9999999% desi probabilitatea ca Biden sa castige Texas *si* victoria sa fie asa de evidenta ca am afla in primele 2 ore de numarare este infima.

Ora 5:00: Nevada. Alt stat pe care Trump il poate castiga ca sa recupereze pierderile din alte state, deci in aceeasi categorie cu Minnesota.

Iowa. Un stat micut, de doar 6 electori. Relevant doar in anumite scenarii. Castigat de Trump in 2016 si probabil si acum. Miraj rosu. Nu este RST.

Si cam gata.

Mare atentie la posibilitatea unui miraj strategic. Georgia sau Florida vor da rezultatele devreme. Sa zicem ca acelasi candidat castiga in amandoua. Ei bine, restul statelor-cheie pot merge ca ele... sau total contrar. Sau se pot imparti in fel si chip. In fiecare stat si in tot scrutinul ca atare va fi precum la canotaj, cu multe intorsaturi de situatie.

Barbu Mateescu este sociolog. Absolvent al University of Pennsylvania, 2005, specializandu-se in sociologie politica. Mateescu poate fi gasit si pe blogul sau Sociollogica.blogspot.com.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Preşedintele american Joe Biden a provocat stupoare, joi, 16 aprilie, după ce a povestit despre unchiului său, despre care presupune că a fost devorat de canibali în Noua Guinee în timpul...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#alegeri prezidentiale SUA, #Donald Trump, #Joe Biden, #electori SUA , #stiri externe