Prima femeie de culoare care devine rabin

Vineri, 22 Mai 2009, ora 14:59
1924 citiri
Prima femeie de culoare care devine rabin

Crescand in sanul unei familii penticostale din statul american Cleveland, Alysa Stanton nu si-a imaginat niciodata ca o sa vina ziua in care va deveni rabin. Dar iata ca acest moment a sosit pentru mama necasatorita, care va deveni rabin la 6 iunie.

"Acum 10 ani, daca cineva mi-ar fi spus ca o sa ajung rabin, as fi ras", a declarat Stanton, in varsta de 45 de ani. "Eu, un lider spiritual?", a adaugat aceasta, potrivit ABC News.

Stanton si fiica sa, Shana, de 14 ani, pe care a adoptat-o atunci cand avea doar 14 luni, se vor muta la Greenville, Carolina de Nord, acolo unde viitorul rabin va trebui sa isi ia in primire noile atributii.

Prima femeie de culoare-rabin povesteste ca mama sa a incurajat-o sa exploreze diferite religii, inca din copilarie. Mai mult, la varsta de noua ani, invata deja despre Kaballah, care aprofundeaza aspectele mistice ale iudaismului.

La 10 ani primea si prima carte de gramatica evreiasca de la un unchi foarte devotat crestinismului, dar care isi facuse un obicei din a frecventa ceremoniile celuilalt cult religios. In jurul varstei de 20 de ani, Stanton a decis sa se converteasca.

"Multe persoane isi schimba religia pentru ca se casatoresc, pentru ca se intalnesc cu cineva sau pentru orice alt motiv decat simpla alegere a acestei cai spirituale", spune Stanton, care crede ca acesta a fost drumul cel mai potrivit pentru ea.

Reactii amestecate din partea comunitatii evreiesti

"Ce este important aici nu este ca sunt prima femeie de culoare rabin, ci ca acesta este un simbol al unei mari schimbari in comunitatea evreiasca americana, ce devine astfel mai diversificata gratie convertirilor, a intermariajelor sau a adoptiilor", spune Johnathan Sarna, expert in iudaism, de la Universitatea Brandeis din Boston.

Totusi, comunitatea evreilor ortodocsi, care traditional nu accepta femei in functii de conducere a congregatiilor de credinciosi, nu este atat de incantata de viitoarea numire a lui Stanton.

"Sentimentul meu, ca rabin, este ca exista suficient loc pentru ca toata lumea sa se implineasca in iudaism, dar rolul public al unui rabin este doar pentru anumiti oameni, iar femeile sunt excluse", a declarat un rabin ortodox, care a invocat traditia.

Cat despre rasa, nici el, nici comunitatea evreilor ortodocsi nu au nimic impotriva.

Prima femeie rabin o sfatuieste pe prima femeie de culoare rabin

Rabinul Sally Priesand stie foarte bine ce inseamna sa fii un pionier al religiei evreiesti.

Priesand a devenit in 1974 prima femeie rabin din Statele Unite, intr-un moment cand multi membri ai comunitatii evreiesti rezervau roluri de lider doar barbatilot.

"Este greu sa fii prima", a spus Priesand, care s-a retras in 2006 din congregatia din New York pe care a condus-o timp de 25 de ani.

Intrebata ce sfat i-ar da lui Stanton, care va deveni rabin in Ohio, Priesand a raspuns: "Fii tu insati!"

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...