Principalele puncte ale declaratiei reuniunii UE consacrate Georgiei

Marti, 02 Septembrie 2008, ora 07:18
968 citiri
Principalele puncte ale declaratiei reuniunii UE consacrate Georgiei

Liderii europeni au decis luni sa amane negocierile pentru un nou parteneriat strategic cu Rusia, pana cand trupele ruse vor fi retrase din Georgia, potrivit acordului de incetare a focului mediat de Franta.

AFP prezinta principalele puncte ale declaratiei adoptate luni de liderii Uniunii Europene la un summit extraordinar consacrat Georgiei.

CONDAMNAREA RUSIEI

Cei 27 au decis sa amane negocierile pentru nou parteneriat cu Moscova, "atata timp cat nu va avea loc retragerea trupelor ruse pe pozitiile ocupate anterior datei de 7 august", asa cum si-a luat angajamentul Moscova.

Pentru a obtine aceasta retragere, presedintele francez Nicolas Sarkozy, presedinte in exercitiu al Consiliului European, va merge luni la Moscova si la Tbilisi, insotit de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si seful diplomatiei europene Javier Solana.

Liderii europeni au condamnat din nou "reactia disproportionata a Rusiei" impotriva Georgiei si decizia "inacceptabila" a Moscovei de a recunoaste independenta regiunilor georgiene Abhazia si Osetia de Sud.

SUSTINERE PENTRU GEORGIA

UE si-a luat angajamentul de a organiza "in cel mai scurt timp" o conferinta a donatorilor pentru reconstructia Georgiei.

Pe termen mai lung, Uniunea a decis sa "isi consolideze relatia cu Georgia", in special prin facilitarea obtinerii vizelor si "eventuala creare a unei zone de liber-schimb completa si aprofundata".

Declaratia nu face insa nicio mentiune la o eventuala aderare a Georgiei la UE pe termen lung, subiect de controversa intre Cei 27. Ea confirma doar dorinta Uniunii de a instaura un "parteneriat" cu tarile din estul Europei, printre care Georgia si Ucraina, dar si Republica Moldova.

MENTINEREA STABILITATII IN REGIUNE

Cei 27 sunt gata "sa se implice, inclusiv printr-o prezenta pe teren, pentru a sustine toate eforturile in vederea unei solutionari pasnice si durabile a conflictelor din Georgia".

Ei au in vedere in special lansarea unei misiuni de observare, care ar putea fi decisa in 15 septembrie, la reuniunea ministrilor europeni de externe.

UE a decis de asemenea numirea unui reprezentant special pentru aceasta criza in Georgia, care va sprijini activitatea reprezentantului special pentru Caucazul de Sud.

ENERGIE

Subliniind "interdependenta dintre Uniunea Europeana si Rusia", UE a apreciat ca evolutiile recente din regiune subliniaza "necesitatea intensificarii eforturilor Europei pentru securitatea aprovizionarii cu energie", si in special diversificarea surselor sale de energie si a rutelor de tranzit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, om de bază pentru regimul de la Kremlin, suferă de peste cinci ani de necroză pancreatică, o afecțiune care poate duce la deces. El ar fi fost la spitalul...
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
#Uniunea Europeana, #Bruxelles, #summit, #Georgia, #Rusia , #stiri externe