Principiul "un stat, un comisar" influenteaza pozitia Romaniei in UE

Joi, 10 Iulie 2008, ora 11:24
1205 citiri
Principiul "un stat, un comisar" influenteaza pozitia Romaniei in UE

Romania are interesul, ca nou stat membru, sa-si consolideze participarea in institutiile UE si din acest punct de vedere este important ca Tratatul de la Lisabona, care mentine pana in 2014 principiul "un stat, un comisar", sa intre in vigoare.

"Romania este in mod evident direct interesata de reprezentarea la nivelul colegiului comisarilor europeni", a afirmat Cosmin Boiangiu, purtatorul de cuvant al MAE, referindu-se la unul dintre efectele amanarii intrarii in vigoare a Tratatului de la Lisabona, faptul ca din 2009 s-ar putea reduce numarul comisarilor europeni sub numarul statelor membre.

Desi functia de comisar european nu implica un mandat acordat comisarului respectiv din partea statului de origine, avand in vedere rolul Comisiei de garant al Tratatelor, al interesului general european, aceasta are un important caracter simbolic atat pentru cetatenii europeni, cat si pentru statele membre, informeaza NewsIn.

"Ca nou stat membru, Romania are tot interesul de a-si consolida in urmatorii ani participarea in institutiile Uniunii, implicarea dinamica in formularea deciziilor europene, inclusiv prin locul care ii revine in cadrul Comisiei Europene", a explicat oficialul MAE.

In urma votului negativ al Irlandei pentru Tratatul de la Lisabona, intrarea acestuia in vigoare este blocata pana la o data nedefinita. Tratatul de la Lisabona prevedea, printre altele, ca fiecare tara membra sa fie reprezentata in CE pana in 2014, dupa care ar fi urmat o reducere a numarului de comisari.

Pana cand UE nu va gasi o solutie de deblocare a situatiei ramane in vigoare Tratatul de la Nisa, care, la randul sau, prevede reducerea numarului de comisari chiar de anul viitor, din 2009. Tratatul de la Nisa nu specifica insa in ce fel se reduce Comisia sau care este algoritmul prin care se aloca posturile de comisari.

Aceasta situatie starneste nelinistea multor tari UE, mai ales a celor mai mici, care simt ca isi pierd puterea de influenta si puterea de reprezentare.

MAE considera, pe de alta parte, ca este prematur sa se spuna in acest moment ca Tratatul de la Nisa va continua sa se aplice si in 2009, la momentul desemnarii unei noi Comisii.

In oricare dintre cazuri, fie ca ramane in vigoare Tartatul de la Nisa, fie ca intra in vigoare Tratatul de la Lisabona, autoritatile romane vor avea in vedere reprezentarea corespunzatoare a intereselor romanesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că sentimentul pe care îl împărtăşeşte cu selecţionerul Edward Iordănescu...
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#Tratatul de la Lisabona, #Romania, #UE, #stat, #comisar , #stiri externe