Ziare.com

Prizonieri britanici, sclavi ai familiei premierului nipon

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 17:02

   

Prizonieri britanici, sclavi ai familiei premierului nipon
Premierul japonez Taro Aso a recunoscut pentru prima oara ca familia sa a supus prizonieri de razboi britanici la munca silnica in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Taro Aso a spus ca o serie de noi documente arata ca militari in termen capturati, printre care si britanici, au fost fortati sa lucreze in minele exploatate de compania familiei sale, informeaza cotidianul britanic The Telegraph.

Anuntul premierului nipon a starnit reactia veteranilor de razboi britanici, care au cerut compensatii si scuze publice.

Intrebat in Dieta, legislativul japonez, Taro Aso a spus ca "investigatiile efectuate anul trecut de Ministerul Asistentei Sociale au aratat ca firma Aso Mining a obligat prizonierii de razboi ai fortelor Aliate sa munceasca".

In ciuda dovezilor care arata ca societatea miniera, cu sediul in sudul Japoniei, a fortat 101 de prizonieri britanici, 197 australieni si doi soldati olandezi sa lucreze la scoaterea carbunelui, premierul nipon a refuzat anterior sa accepte natura nociva a faptului.

In 1951, prizonierii de razboi au primit o mica suma de bani, ca parte din tratatul de pace de la San Francisco.

Japonia a rezolvat toate cererile, dupa ce a platit aproape 100 de dolari fiecarui supravietuitor. Minele erau cunoscute pentru tratamentul brutal la care erau supusi muncitorii.

Tergiversare

In octombrie, la scurt timp dupa ce Taro Aso, in varsta de 68 de ani, a fost ales in fruntea Partidului Liberal Democrat si in functia de prim ministru al tarii, acest a fost interogat despre folosirea de catre compania familiei sale a prizonierilor de razboi.

Vice-ministrul apararii, Yukihisa Fujita, care si-a petrecut ultimii ani incercand sa il convinga pe Aso sa recunoasca trecutul companiei familiei sale, a spus ca se simte "usurat ca s-au fpcut progrese in acest caz".

Fujita a cerut Ministerului Sanatatii, Muncii si Asistentei Sociale o lista a documentelor referitoare la prizonierii de razboi, insa autoritatile ministeriale i-au raspuns ca nu poate intra in arhive datorita unui virus provocat de mucegaiul care s-a acumulat in toti acesti ani in camerele de stocare.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1606 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce se intimpla!

jidanimea tot desgroapa trecutul cit se poate pentru a avea avantaje materiale.De ce nu se dezgroaba trecutul mai apropiat unde milioane de oameni au muncit greu sub ocupatia judeo-comunista infernala,crime odioase date uitarii.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor