Proba de viteza la summit-ul CSI: 34 de puncte adoptate in 30 de minute

Vineri, 14 Noiembrie 2008, ora 20:04
1033 citiri
Proba de viteza la summit-ul CSI: 34 de puncte adoptate in 30 de minute

Delegatiile guvernelor din CSI au adoptat vineri in aproximativ jumatate de ora 34 de chestiuni trecute pe agenda reuniunii desfasurate la Chisinau, in timp ce sedinta in format restrans a primilor-ministri a durat aproape dublu fata de timpul programat.

Agenda summit-ului continea 35 de proiecte de documente. Printre acestea se numara masuri de asigurare a securitatii alimentare, de creare a pietei de transport international si dezvoltarii domeniului transporturilor pana in anul 2020.

Documentul central al reuniunii este considerat a fi Strategia dezvoltarii economice a Comunitatii Statelor Independente pana in anul 2020, care va permite, potrivit autorilor, "dezvoltarea proceselor integrationiste in sfera economica". Sefii de stat din CSI au aprobat in mare acest document la reuniunea pe care au avut-o la 10 octombrie la Biskek, urmand sa fie ajustate doar cateva detalii.

In finalul summit-ului, secretarului executiv al CSI, Serghei Lebedev, a declarat ca adoptarea agendei reuniunii si discutiile purtate demonstreaza ca CSI "este vie si se misca inainte".

Declaratia are loc in contextul absentei de la reuniune a Georgiei, care a anuntat ca abandoneaza Comunitatea dupa razboiul cu Rusia din august 2008, dar si a iesirii, cu doar o zi inainte de summit-ul CSI, din Comunitatea economica euroasiatica a Uzbekistanului, care, de altfel, a fost reprezentat la Chisinau la nivel de vicepremier.

Lucrarile summitului CSI de la Chisinau au inceput vineri cu peste o ora intarziere din cauza faptului ca premierul rus Vladimir Putin a aterizat nu in ajun, cum prevedea programul, ci in dimineata zilei de vineri, la ora 10, cand reuniunea trebuia sa fi inceput deja.

Ultima data Putin a fost la Chisinau tot pentru un summit CSI, in 7 octombrie 2002, chiar de ziua sa, cand gazda, presedintele Vladimir Voronin, i-a daruit un crocodil de cristal mult pomenit ulterior de presa.

Tot in dimineata zilei de vineri a ajuns la Chisinau si premierul ucrainean Iulia Timosenko, cu care Putin urma sa poarte discutii bilaterale dupa incheierea lucrarilor summitului.

Sedinta premierilor s-a desfasurat cu usile inchise si a durat cu mai bine de jumatate de ora peste program, timp in care cei peste 200 de jurnalisti acreditati la summit au urmarit pe monitoare imagini fara sunet din sala unde delegatiile erau in asteptarea premierilor pentru sedinta in format extins.

Citeste si:
Maia Sandu devine primul președinte al Republicii Moldova care va susține un discurs în Parlamentul European
Maia Sandu devine primul președinte al Republicii Moldova care va susține un discurs în Parlamentul European
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua în zilele de 17-18 mai o vizită de lucru la Bruxelles, unde se va întâlni cu prim-ministrul Belgiei și va avea întrevederi cu oficiali...
E scandal și la Chișinău după Eurovision. Melodia României, ignorată total de juriul moldovean. Cine sunt ”vinovații”
E scandal și la Chișinău după Eurovision. Melodia României, ignorată total de juriul moldovean. Cine sunt ”vinovații”
Directorul Teleradio-Moldova, Vlad Ţurcanu, a acuzat juriul de la Chişinău că, spre deosebire de publicul moldovean care a acordat cele mai multe voturi artiştilor din România şi Ucraina, a...
Comentarii
Sile this Millennium
rank 5
Traiann
rank 1
Iata o sedinta bine pregatita ! la Moscova