Problema tranzitului gazului rus ar putea dura 10 zile

Sambata, 03 Ianuarie 2009, ora 18:33
1078 citiri
Problema tranzitului gazului rus ar putea dura 10 zile

Conflictul gazului dintre Rusia si Ucraina risca sa antreneze "probleme foarte grave" pentru tranzitul gazului rus catre Europa "in urmatoarele 10 zile", a declarat sambata reprezentantul presedintiei ucrainene pentru securitate energetica, Bogdan Sokolovski.

"Daca partea rusa nu livreaza mai mult gaz decat in prezent, in circa 10 zile ar putea exista probleme tehnologice foarte grave" in ceea ce priveste tranzitul de gaz rus catre Europa, a declarat el.

"Daca gazoductul ucrainean nu primeste volumele de gaz..., presiunea in conducte va scadea. In consecinta, automat, vor exista intreruperi. Sistemul va fi obligat sa se opreasca, pentru a reface presiunea", a explicat Sokolovski, citat de AFP.

"Ar putea exista un moment in care tranzitul de gaz va fi perturbat", a subliniat el, in cursul unei conferinte de presa.

"Avem gaz in rezervoare subterane, dar nu poate fi utilizat" decat pentru nevoile interne ale Ucrainei, a spus oficialul.

Rusia a intrerupt joi aprovizionarea cu gaz a Ucraina, in lipsa unui acord privind pretul pentru 2009 si a datoriilor. Acest lucru a realimentat temerile privind repetarea scenariului din 2006, cand au fost perturbate si livrarile catre clientii europeni. Mai multe tari din UE, printre care si Polonia si Ronmania, au anuntat deja ca au inregistrat scaderi al volumului de gaz.

La randul sau, vicepresedintele grupului rus Gazprom Aleksandr Medvedev a acuzat Ucraina ca fura 35 de milioane de metri cubi de gaz pe zi, ceea ce Kievul a negat. De asemenea, directorul retelei de distributie a Gazprom, Boris Posiaghin, a anuntat ca grupul a crescut volumul de gaz in conductele care ocolesc Ucraina, pentru a alimenta Europa.

#tranzit gaz rusia, #gaz europa rusia, #conflict gaze rusia , #stiri externe
Comentarii
I
Ion Petriceicu Hasdeu
rank 1