Ziare.com

Proteste fara precedent in Kargistan: Peste o mie de prizonieri si-au cusut gurile

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 00:59

   

Proteste fara precedent in Kargistan: Peste o mie de prizonieri si-au cusut gurile
In jur de 15.000 de oameni din diferite inchisori kargize protesteaza impotriva conditiilor deplorabile din inchisori. O mare parte dintre acestia au recurs la coaserea propriilor guri pentru a atrage atentia asupra a ceea ce se intampla in penitenciarele kargize, cunoscute pentru supraaglomerarea lor si pentru usurinta contractarii si raspandirii unor boli grave.

Dupa cum relateaza BBC, in acest moment, mai mult de 1.300 de oameni s-au automutilat, iar inca 7.000 sunt in greva foamei.

Totul a inceput pe data de 16 ianuarie in centrul de detentie din Biskek cand un om a fost ucis. Atunci, fortele de securitate au intrat in forta dorind oprirea unui protest al detinutilor care cereau imbunatatirea conditiilor de trai.

In jur de 30 de oameni au fost internati, iar patru erau in conditie foarte grava. In scurt timp revolta s-a intins la toate marile centre de detentie ale tarii, cerandu-se demisia lui Sheishenbek Baizakov, cel aflat in fruntea serviciul de inchisori.

Avocatul poporului, Tursunbek Akun sesizase si indemnase in prealabil rezolvarea problemelor din cadrul sistemului penitenciar. Acesta a fost si cel care a iesit la rampa cand autoritatile au aruncat vina pe o supradoza in cazul detinutului ucis, mentionand ca la autopsie se puteau observa foarte clar urme de violenta fizica.

In acelasi timp l-a aparat pe seful inchisorilor, Baizakov, care prin eforturile sale a facut ca bani sa fie alocati pentru tratamentele detinutilor si pentru preventia raspandirii de boli.

De altfel ii recunoaste meritele in incercarea sa de a restructura sistemul penitenciar si sa opreasca coruptia deosebit de prezenta.

Autoritatile au reclamat ca aceste proteste sunt de fapt orchestrate de diferitele grupuri criminale ce isi vad din ce in ce mai mult operatiunile ingradite. Insusi Baizakov a declarat ca detinutii nu "ii vor mai lua de prosti pe gardieni" si ca nu va ridica restrictiile ce acesta le-a impus in inchisori.

Inchisorile s-au constituit in mici piete de desfacere pentru traficul cu droguri, conform RFE, foarte multi bani circuland in aceste circuite ale penitenciarelor. De aici se trage si influenta foarte mare a interlopilor, care i-ar fi indemnat pe detinuti sa inceapa protestele.

Akun a recunoscut ca este posibil ca aceste rascoale sa fie indreptate si impotriva demisiei unui membru al parlamentului incriminat pentru legaturile sale cu lumea criminala.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2047 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Kargistan??? Nou nume de tara!

Ar fi bine sa va documentati mai bine inainte de a scrie un articol. Macar numele tarii sa il scrieti corect adica Kirgizstan

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor