Proteste fara precedent in Kargistan: Peste o mie de prizonieri si-au cusut gurile

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 00:59
2521 citiri
Proteste fara precedent in Kargistan: Peste o mie de prizonieri si-au cusut gurile
Foto: http://www.rferl.org

In jur de 15.000 de oameni din diferite inchisori kargize protesteaza impotriva conditiilor deplorabile din inchisori. O mare parte dintre acestia au recurs la coaserea propriilor guri pentru a atrage atentia asupra a ceea ce se intampla in penitenciarele kargize, cunoscute pentru supraaglomerarea lor si pentru usurinta contractarii si raspandirii unor boli grave.

Dupa cum relateaza BBC, in acest moment, mai mult de 1.300 de oameni s-au automutilat, iar inca 7.000 sunt in greva foamei.

Totul a inceput pe data de 16 ianuarie in centrul de detentie din Biskek cand un om a fost ucis. Atunci, fortele de securitate au intrat in forta dorind oprirea unui protest al detinutilor care cereau imbunatatirea conditiilor de trai.

In jur de 30 de oameni au fost internati, iar patru erau in conditie foarte grava. In scurt timp revolta s-a intins la toate marile centre de detentie ale tarii, cerandu-se demisia lui Sheishenbek Baizakov, cel aflat in fruntea serviciul de inchisori.

Avocatul poporului, Tursunbek Akun sesizase si indemnase in prealabil rezolvarea problemelor din cadrul sistemului penitenciar. Acesta a fost si cel care a iesit la rampa cand autoritatile au aruncat vina pe o supradoza in cazul detinutului ucis, mentionand ca la autopsie se puteau observa foarte clar urme de violenta fizica.

In acelasi timp l-a aparat pe seful inchisorilor, Baizakov, care prin eforturile sale a facut ca bani sa fie alocati pentru tratamentele detinutilor si pentru preventia raspandirii de boli.

De altfel ii recunoaste meritele in incercarea sa de a restructura sistemul penitenciar si sa opreasca coruptia deosebit de prezenta.

Autoritatile au reclamat ca aceste proteste sunt de fapt orchestrate de diferitele grupuri criminale ce isi vad din ce in ce mai mult operatiunile ingradite. Insusi Baizakov a declarat ca detinutii nu "ii vor mai lua de prosti pe gardieni" si ca nu va ridica restrictiile ce acesta le-a impus in inchisori.

Inchisorile s-au constituit in mici piete de desfacere pentru traficul cu droguri, conform RFE, foarte multi bani circuland in aceste circuite ale penitenciarelor. De aici se trage si influenta foarte mare a interlopilor, care i-ar fi indemnat pe detinuti sa inceapa protestele.

Akun a recunoscut ca este posibil ca aceste rascoale sa fie indreptate si impotriva demisiei unui membru al parlamentului incriminat pentru legaturile sale cu lumea criminala.

Citește și:
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
USR a transmis marți, 6 decembrie, că mai sunt 25 de zile până când guvernul trebuie să abroge pensiile speciale, deoarece în caz contrar riscă să rateze un jalon din PNRR. Totodată,...
Iohannis, despre șansele României la Schengen: „Încă se discută şi se negociază” VIDEO
Iohannis, despre șansele României la Schengen: „Încă se discută şi se negociază” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marți, 6 decembrie, despre şansele României de a adera la Schengen, că încă sunt discuţii şi negocieri în această privinţă. „Încă se...