Proteste violente in Armenia. Putin le urmareste cu atentie (Video)

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 15:29
4542 citiri
Proteste violente in Armenia. Putin le urmareste cu atentie (Video)
Foto: Twitter/@knarikkhudoyan

Mii de protestatari au sfidat ordinele politiei armene miercuri, in capitala Erevan, si au iesit in strada pentru a treia zi de manifestari. De aproape o saptamana, Erevanul este zguduit de protestele oamenilor suparati de cresterea pretului la electricitate si de episoade de violenta ale politiei.

Miercuri, peste 6.000 de demonstranti erau stransi in apropierea palatului prezidential si sute s-au instalat pentru a petrece noaptea in strada, blocand traficul in principala zona a Erevanului si sfidand un ultimatum al politiei care a cerut oamenilor sa se disperseze, scrie AFP, citata de Daily Star.

Mania armenilor a crescut dupa ce Guvernul a luat decizia sa creasca cu 16% pretul la electricitate de la 1 august. Fostul stat sovietic cu 3,2 milioane de cetateni este destul de sarac si a suferit deja de pe urma crizei economice din Rusia.

Protestele au inceput vineri si au prins avant abia dupa ce sute de forte de ordine au patruns cu forta in zona protestelor, marti dimineata, pentru a intrerupe o manifestare cu ajutorul tunurilor cu apa. A fost cea mai grava confruntare dintre politisti si protestatari din ultimii ani din Armenia.

Politia a batut jurnalistii si a retinut aproape 240 de persoane, insa protestatarii s-au reintors pe strazi marti seara. Sustinatorii cauzei au incercat sa previna o repetare a ciocnirilor, asa ca parlamentarii din opozitie si celebritatile locale au format un lant uman intre politie si demonstranti.

In acelasi timp, pe retelele de socializare s-a creat hashtag-ul #ElectricYerevan si sustinatorii si-au manifestat din plin nemultumirea fata de autoritati in mediul online.

Armenia, aliat al Moscovei, a fost lovita de criza din Rusia, declansata de prabusirea pretului petrolului si sanctiunile occidentale. Exporturile in Rusia, principalul partener comercial al Armeniei, s-au prabusit, iar armenii care lucreaza in Rusia au trimis acasa mai putini bani.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a anuntat ca Moscova urmareste protestele si spera ca situatia sa fie rezolvata "strict in acord cu legea".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Armenia proteste violente, #Armenia manifestanti politie ciocniri , #stiri externe
Comentarii