R. Moldova va avea atentie sporita din partea Consiliul European din octombrie

Luni, 15 Septembrie 2008, ora 22:38
1131 citiri
R. Moldova va avea atentie sporita din partea Consiliul European din octombrie

La propunerea Romaniei, Consiliul European din 15-16 octombrie va sublinia nevoia unei atentii sporite a UE fata de Republica Moldova, singura tara direct vecina cu UE pe al carei teritoriu se afla un conflict inghetat, a declarat luni ministrul de externe Lazar Comanescu la finalul CAGRE.

"Noi am subliniat acest lucru, ca e nevoie de atentie sporita in aceasta relatie, in contextul general al consolidarii relatiei cu tarile din vecinatatea estica.

Am accentuat faptul ca dintre toate acestea, Republica Moldova merita atentie sensibil sporita din partea UE, pe de-o parte cu privire la consolidarea perspectivei europene a acestei tari, pe de alta, tinand seama ca este singura tara direct vecina cu UE pe teritoriul careia se afla un conflict inghetat", a spus ministrul roman, citat de corespondentul NewsIn la Bruxelles.

El a adaugat ca "in perioada urmatoare contactele intre Bruxelles si Chisinau se vor intensifica".

Presedintele Traian Basescu, care pledeaza pentru accelerarea apropierii Republicii Moldovei de Uniunea Europeana, a spus saptamana trecuta la TVR1 ca va propune la summitul UE din octombrie includerea Moldovei in "pachetul Balcanilor de Vest" si nu in pachet cu Ucraina, tara mult mai mare, fata de care sansele ar fi inegale.

Seful statului a spus ca a discutat recent cu presedintele moldovean Vladimir Voronin si ca Republica Moldova vrea sa intre in UE. "Vrem sa vedem, intr-un document al Uniunii Europene, perspectiva euroopeana pentru Republica Moldova", a aratat Basescu.

La finalul Consiliului European extraordinar de la Bruxelles ce a avut loc la 1 septembrie pe tema crizei din Georgia, presedintele Traian Basescu preciza ca omologul sau francez Nicolas Sarkozy a dat asigurari ca problema Moldovei va figura pe agenda Consiliului din octombrie si a adaugat ca interventia sa din cadrul dezbaterilor s-a referit si la Transnistria.

Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie. Anunțul a...
Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Premierul interimar al Bulgariei, Dimităr Glavcev, l-a demis pe ministrul de Externe, Stefan Dimitrov, la numai două săptămâni de când acesta fusese numit în post. Funcția a fost acum...
#Lazar Comanescu, #ministru Externe, #Moldova, #Consiliul Europei, #atentie , #stiri externe