The Guardian: Palatul Buckingham le-a interzis imigrantilor de culoare sa lucreze la Curtea Regala

Joi, 03 Iunie 2021, ora 06:12
4794 citiri
The Guardian: Palatul Buckingham le-a interzis imigrantilor de culoare sa lucreze la Curtea Regala
Palatul Buckingham FOTO Facebook/ Place Royale - Bel RTL

Palatul Buckingham le-a interzis imigrantilor si strainilor "de culoare" sa lucreze in cadrul administratiei Casei Regale pana cel putin la finalul anilor 1960, conform unor documente ale Arhivelor Nationale britanice recent descoperite in cadrul unei investigatii The Guardian.

Documentele mai dezvaluie modul in care Palatul Buckingham a negociat anumite clauze controversate - ramase in vigoare pana in prezent - in baza carora regina Marii Britanii si curtea regala sunt exceptate de la prevederile legilor pentru combaterea discriminarii de rasa sau gen, conform Digi 24.

Publicatia The Guardian realizeaza o investigatie referitoare la utilizarea de catre familia regala britanica a unei proceduri parlamentare obscure, cunoscute sub numele de "Consimtamantul Reginei" ("Queen's Consent"), prin care continutul anumitor legi ar putea fi influentat sau manipulat in secret, in favoarea reginei ori a casei regale britanice.

Astfel, in anul 1968, directorul financiar al reginei Elisabeta a II-a i-a informat pe functionari ca "de fapt, nu se obisnuia angajarea de imigranti ori straini de culoare" in functii administrative in cadrul Casei Regale. In schimb imigrantii sau strainii de culoare puteau oricand sa fie angajati pe posturi de servitori.

Nu este foarte clar daca o astfel de pretentie continua sa fie valabila si in prezent. Palatul Buckingham a refuzat sa comenteze in privinta acestei practici sau sa precizeze daca ea a fost abolita.

In schimb, casa regala din UK a dezvaluit ca "arhivele sale atesta angajarea de persoane din cadrul minoritatilor etnice inca din anii 1990". Casa regala a precizat ca "nu detine date de dinainte de 1990 referitoare la trecutul (background-ul) angajatilor care provin din minoritati etnice".

In anii 1960, guvernul britanic a incercat adoptarea de legi prin care sa se interzica refuzul angajarii de persoane pe criterii rasiale sau de etnie. Regina Marii Britanii a ramas insa exonerata de obligatia respectarii acestor legi mai bine de 40 de ani.

Ca urmare a acestei exceptii legale, persoanele care lucreaza in cadrul casei regale britanice nu pot depune plangeri in instanta care sa contina acuzatii de discriminare aduse famliei regale.

In cadrul unui interviu acordat lui Oprah Winfrey, ducii de Sussex au acuzat Casa Regala de Windsor de rasism si indiferenta. Conform sustinerilor acestora, un membru al Casei Regale s-ar fi intrebat "cat de inchisa ar urma sa fie pielea" fiului lor, Archie.

Meghan Markle a marturisit ca a avut ganduri suicidare, dar familia regala nu i-a permis sa primeasca ajutor in acele momente dificile pentru sanatatea sa mintala.

Acuzatiile lui Meghan l-au determinat pe cumnatul ei, printul William, sa declare ca familia regala britanica"nu este deloc rasista".

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Palatul Buckingham, #rasism, #curtea regala, #angajati de culoare , #stiri externe