Reactivarea planului Kozak de catre Rusia sperie SUA, discutii la Bucuresti

Luni, 17 Noiembrie 2008, ora 18:58
2586 citiri
Reactivarea planului Kozak de catre Rusia sperie SUA, discutii la Bucuresti

David Merkel, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si euro-asiatice, s-a aflat luni la Bucuresti, unde a participat la o runda de consultari pe tema perspectivelor solutionarii diferendului transnistrean.

Delegatia MAE care a participat la discutii a fost condusa de Raduta Matache, secretar de stat pentru afaceri europene, informeaza un comunicat al Ministerului de Externe.

Vizita sa intervine in conditiile in care la Moscova s-au facut recent declaratii legate de dorinta de a interveni in solutionarea conflictului din Transnistria prin reactivarea planului Kozak, pe care R. Moldova l-a respins in 2003, la insistentele Occidentului.

Planul Kozak propus de Moscova prevedea un stat federal in care Transnistria s-ar fi bucurat de o larga autonomie, iar fortele ruse ar fi ramas in regiune pentru a superviza aplicarea acordului.

"Cele doua delegatii au reafirmat sprijinul pentru solutionarea conflictului transnistrean in cadrul formatului consacrat de negocieri '5 plus 2' si pentru activitatea grupurilor de lucru privind masurile de crestere a increderii intre cele doua maluri ale Nistrului", se arata in documentul MAE.

Aceasta a fost prima vizita la Bucuresti a adjunctului asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si euro-asiatice, care este si reprezentantul SUA in cadrul formatului de negocieri pe problematica transnistreana.

Formatul "5 plus 2" este alcatuit din R. Moldova si Transnistria, ca parti implicate, mediatorii - Rusia, Ucraina si OSCE, observatorii - UE si SUA.

David Merkel a vizitat si Republica Moldova la inceputul lunii octombrie pentru a discuta cu partile implicate in conflictul transnistrean - Chisinaul si Tiraspolul - despre perspectivele reluarii negocierilor in formatul 5 plus 2.

Oficialul american a criticat atunci Tiraspolul si, indirect, Rusia pentru compromiterea relansarii dupa mai bine de doi ani a negocierilor in formatul 5 plus 2, care erau planificate pentru 7-8 octombrie la Viena.

Reprezentantii Tiraspolului au refuzat sa vina la Viena pentru ca pana la data reuniunii nu a avut loc intalnirea dintre presedintele moldovean Vladimir Voronin si liderul transnistrean Igor Smirnov.

Intrebat la Chisinau cum apreciaza ideea negocierilor in formatul 2 plus 1 - Chisinaul, Tiraspolul si Rusia - David Merkel a spus ca partile sunt libere sa poarte consultari, asa cum a facut-o chiar el discutand cu presedintele moldovean Vladimir Voronin si cu oficialii transnistreni, dar fara sa semneze vreun document cu acestia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Occidentul nu va putea să rupă alianța dintre Rusia și China ANALIZĂ
De ce Occidentul nu va putea să rupă alianța dintre Rusia și China ANALIZĂ
Este posibil ca Moscova și Beijingul să nu semneze niciodată o alianță oficială, dar dezvoltarea relației lor va influența tot mai mult lumea și va provoca Occidentul. Acum un deceniu,...
Turneul lui Ion Țiriac de la București s-a ”golit” de vedete. Ce-au făcut românii
Turneul lui Ion Țiriac de la București s-a ”golit” de vedete. Ce-au făcut românii
Trei nume importante, Stan Wawrinka, Denis Shapovalov şi Lorenzo Sonego, au părăsit turneul de tenis Ţiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 579.320 de euro, după ce au pierdut...
#Transnistria, #Rusia, #SUA, #plan Kozak, #reluare, #negocieri, #intalnire, #Bucuresti , #stiri externe