Redactiile Jurnal de Chisinau si Jurnal Tv cer azil politic Ambasadei SUA

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 21:27
3961 citiri
Redactiile Jurnal de Chisinau si Jurnal Tv cer azil politic Ambasadei SUA

Publicatia Jurnal de Chisinau si postul online Jurnal TV solicita Ambasadei SUA la Chisinau sa ofere azil politic pentru toata redactia.

Motivatia acestora este ca reporterii publicatiei sunt terorizati in aceste zile de catre organelle de forta, transmite Unimedia.

Jurnalista Rodica Mahu, redactor-sef al publicatiei "Jurnal de Chisinau", a fost eliberata, vineri, in jurul orei 13:45, dupa ce a fost retinuta mai bine de doua ore de politie.

Imediat ce a iesit de la comisariat, Rodica Mahu si-a sunat colegii si i-a anuntat ca nu a fost nici batuta, nici agresata, ca a fost luata la politie pentru a i se verifica identitatea.

"Sunt intr-o stare de soc. Nici eu nu prea stiu bine unde am fost. Nu vreau sa dezinformez (...) Da, o institutie a statului moldovean, am ajuns acolo, mi s-au inaintat acuze ca as fi printre persoanele care indeamna la violenta. Le-am spus cine sunt, i-am convins. N-aveam nicio legitimatie pentru ca nu aveam.

In momentul in care am fost impinsa in masina, mi s-a facut rau si le-am cerut sa deschida geamurile. Le-am spus ca-s cardiaca, nu i-a interesat, ca 'stiam in ce ma bag'. Doi dintre ei au subliniat ca nu-si amesteca optiunile politice cu cazul de fata. Dar eu cred ca ei pur si simplu nu au indraznit sa aplice forta in cazul meu ca eu apoi sa spun ca ei nu sunt monstri. 'Cine? Noi suntem niste monstri?'", a povestit Rodica Mahu, la Antena3.

Organizatiile neguvernamentale moldovene din domeniul mass-media si-au exprimat joi ingrijorarea in legatura cu degradarea, in ultimele zile, a situatiei presei din Republica Moldova.

Acestea au protestat fata de abuzurile impotriva jurnalistilor si ingradirea accesului la informatii de interes public.

Potrivit acestor organizatii, in seara zilei de miercuri, 8 aprilie, cativa reporteri ai saptamanalului de investigatii Ziarul de Garda au fost bruscati de reprezentanti ai fortelor de ordine care au refuzat sa se legitimeze. Jurnalistilor le-au fost rasucite mainile si au fost amenintati ca li se vor distruge camerele de fotografiat.

In aceeasi zi, Oleg Brega, cameramanul postului de televiziune pe Internet Jurnal TV, aflat in exercitiul functiunii, a fost batut de cateva persoane in civil, care i-au confiscat doua camere de filmat.

Redactia Ziarul de Garda si administratia Jurnal TV dispun de probe care ar putea ajuta la identificarea faptasilor si sunt dispuse sa le puna la dispozitia organelor de drept.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#azil politic SUA, #redactie Jurnal Chisinau, #azil Jurnal Tv , #stiri externe