Referendum istoric in Macedonia pentru schimbarea numelui tarii

Duminica, 30 Septembrie 2018, ora 14:27
5225 citiri
Referendum istoric in Macedonia pentru schimbarea numelui tarii
Foto: Arhiva Pixabay

Macedonenii ies duminica la vot pentru "o decizie istorica", dar dureroasa: daca accepta sa devina cetateni ai "Macedoniei de Nord", un nou nume care ar incheia vechiul conflict cu Grecia si i-ar apropia de Uniunea Europeana (UE).

Acest referendum este consultativ, iar rezultatul sau va fi necesar sa fie validat de Parlament. Insa el va fi urmarit indeaproape la Bruxelles, la sediile NATO si Comisiei Europene (CE), relateaza AFP.

O tara saraca din Balcani care si-a platit izolarea cu un marasm economic persistent, Macedonia intentioneaza sa adere la aceste organizatii care promit stabilitate si prosperitate.

Aceasta dorinta a fost blocata de Atena, care considera ca Macedonia este numele exclusiv al provinciei sale nordice cu centrul la Salonic.

De la independenta fostei republici iugoslave, in 1991, grecii denunta o uzurpare de identitate si o spoliere a unei mosteniri - a regelui antic Alexandru cel Mare. Ei isi suspecteaza vecinii, majoritar slavi, sa ascund ambitii teritoriale.

Anii de putere ai dreptei nationaliste macedonene (VMRO-DPMNE), care s-au incheiat in 2017, au tensionat relatiile si mai mult. Tara s-a intesat in aceasta perioada de statui si referinte la Alexandru cel Mare si Filip Macedoneanul, provocand invariabil furia greaca.

Insa, in iunie, noul premier social-democrat Zoran Zaev a semnat cu omologul sau grec Alexis Tsipras un acord susceptibil sa incheie diferendul - doar daca (si numaii daca) numele "Republica Macedonia de Nord" este adoptat, Atena va inceta sa se mai opuna unei aderari a vecinului sau la NATO si UE.

Ascundeti acest nume

Asupra acestei mize insista puterea. Pe zidurile de la Skopje, inscriptii "Da unei Macedonii europene" sunt scrise cu litere rosii, un indemn la a lua parte la o "decizie istorica" si la a ignora apelurile la boicot lansate pe retele de socializare.

Insa cuvintele "Macedonia de Nord" nu apar in intrebarea adresata in referendum: "Sunteti de acord cu aderarea la UE si NATO, acceptand acordul" cu Grecia?

Numerosi macedoneni intampina dificultati in a accepta acest nou nume impus dinafara.

"Inteleg ce simt macedonenii (...), este un santaj", declara Abedin Memeti, un membru al minoritatii albaneze. "Dar UE si NATO sunt mai importante pentru noi toti. Trebuie sa mergem mai departe", spune tanarul, care va vota "da", la fel ca imensa majoritate a membrilor comunitatii sale (20 pana la 25% dintre cele 2,1 milioane de locuitori).

"Nu sunt fericita. Si nu stiu pe nimeni pe care acest acord sa-l faca fericit", marturiseste Danica Taneska, in varsta de 55 de ani. Dar "copiii mei sunt extrem de incantati de acest viitor european. Eu nu cred in el, dar nu vreau sa-i supar". Aceasta locuitoare din Skopje, care intentiona mai intai sa boicoteze scrutinul, va vota pana la urma "nu".

Sperand sa submineze legitimitatea "da"-ului, adversarii acordului nu indeamna sa se voteze "nu", ci la boicotarea scrutinului. Aceasta este pozitia presedintelui Gjorge Ivanov, un apropiat al dreptei, cu o functie onorifica.

Obicectiv comun

Numerosi observatori se asteapta la o participare de sub 50%. Absenteismul va fi alimentat de macedoneni nemultumiti, dar si de diaspora - mai putin de 3.000 de membri ai acesteia sunt inscrisi, in contextul in care ea reprezinta un sfert din populatia tarii -, potrivit unor estimari.

In opinia lui Borjan Jovanovski, un jurnalist specializat in probleme europene, miza este cu toate acestea vitala, pentru ca UE "este singura putere coerenta care poate sa mentina pacea intre religii si comunitati etnice intr-o sara atat de amestecata ca Macedonia".

Ocolita de conflictele sangeroase din anii '90 din fosta Iugoslavie, tara aproape ca a fost cuprinsa de violente in 2001, cand confruntari au izbucnit intre o gherila albaneza si fortele macedonene. Un acord a facut armele sa taca, acordand drepturi mai importante albanezilor, care sunt in prezent un puternic atu al taberei "da".

In afara de NATO si UE, profesorul de drept Besa Arifi considera momentul drept istoric si din alt motiv - "este pentru prima oara cand ii vad pe macedoneni si pe albanezi facand campanie impreuna in vederea unui obiectiv comun".

Scrutinul a inceput la ora locala 7.00 (8.00, ora Romaniei) si se incheie la ora locala 19.00 (20.00, ora Romaniei) . Rezultatul este asteptat duminica seara.

Joe Biden trebuie să se retragă de urgență, susține Traian Băsescu: „Vreau să știu că liderul lumii libere este unul sănătos"
Joe Biden trebuie să se retragă de urgență, susține Traian Băsescu: „Vreau să știu că liderul lumii libere este unul sănătos"
Traian Băsescu vrea ca Joe Biden să se retragă din cursa pentru Casa Albă. Fostul colaborator al Securității crede că președintele SUA a comis prea multe gafe impardonabile, care l-au...
Un bărbat din Florida a fost arestat după ce a publicat online mesaje amenințătoare la adresa președintelui Biden
Un bărbat din Florida a fost arestat după ce a publicat online mesaje amenințătoare la adresa președintelui Biden
Un bărbat din Quincy, Florida, în vârstă de 39 de ani, a fost arestat pentru amenințări la adresa președintelui Joe Biden și a altor oficiali federali, conform unui comunicat emis de...
#Macedonia referendum schimbare nume, #Macedonia vot schimbare nume , #stiri externe
  1. Cel puțin 16 morți după ce un incendiu a izbucnit într-un mare centru comercial. Unde s-a întâmplat tragedia VIDEO
  2. Germania intenționează să reducă la jumătate ajutorul militar acordat Ucrainei
  3. Capacitatea de a intimida Occidentul, cea mai eficientă armă a lui Putin. Analiza Atlantic Council
  4. Eurodeputații români, dezbinați în Parlamentul European. Victor Negrescu: ”Din nefericire, sunt voturi irosite”
  5. Al doilea mandat al Ursulei von der Leyen, în mâinile Giorgiei Meloni. Alegerea grea cu care se confruntă premierul Italiei
  6. Cum sunt fraudate concursurile de angajare la stat. Un fost ministru rupe tăcerea. Românii, furați de „stăpânii" instituțiilor publice
  7. Descoperire neobișnuită făcută în craterul creat de un asteroid: Orașul plin cu 72.000 de tone de diamante VIDEO
  8. Descoperire neașteptată despre un lucru făcut zilnic: Nu faci cancer, boli de inimă și ai mintea limpede
  9. Ucraina se confruntă 6 provocări majore. Putin schimbă și are un nou plan
  10. Cum sunt recrutați și pregătiți agenții Secret Service în SUA. Alte scandaluri care au vizat agenția