Ziare.com

Referendum pentru o noua Constitutie in Republica Moldova

Marti, 09 Martie 2010, ora 22:02

   

Referendum pentru o noua Constitutie in Republica Moldova
Liderii Aliantei pentru Integrare Europeana, coalitia aflata la guvernare la Chisinau, au decis ca va fi adoptata o noua Constitutie in urma unui referendum national care va fi organizat pana la 16 iunie, deschizandu-se astfel calea evitarii alegerilor anticipate.

In prima faza, Parlamentul va aproba o lege privind adoptarea unei noi Constitutii. In baza acestei legi, Constitutia va fi votata in Parlament pe articole, iar apoi va fi supusa, integral, referendumului, potrivit portalului Stirea Zilei.

Presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, a spus ca Legea Suprema nu va fi schimbata total, ci vor fi vor facute ajustari si corectari.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a precizat ca AIE urmeaza sa discute cu PCRM, iar referendumul va avea loc nu mai tarziu de 16 iunie, cand se implineste un an de la dizolvarea Parlamentului.

Pentru ca referendumul sa fie considerat valid, la el trebuie sa se prezinte 50%+1 dintre participantii cu drept de vot.

Cei patru lideri ai AIE au refuzat sa spuna, potrivit Info-Prim Neo, daca alianta are o pozitie consolidata si in privinta alegerii presedintelui tarii - direct de catre cetateni sau de catre Legislativ. "Noua Constitutie va solutiona si aceasta problema", a declarat prim-ministrul Vlad Filat, liderul PLDM.

Republica Moldova ar trebui sa organizeze anul acesta alegeri anticipate, potrivit actualei Constitutii, dupa ce Parlamentul de la Chisinau a esuat anul trecut, in urma a doua incercari consecutive, sa-l aleaga pe presedintele tarii.

In cazul modificarii Constitutiei, alegerile anticipate ar putea fi evitate daca noua lege fundamentala va schimba modul de alegere al presedintelui. In prezent, presedintele trebuie ales de catre deputati, cu minim 61 de voturi din 101 posibile. Actuala coalitie aflata la guvernare detine in Parlament 53 de mandate, iar opozitia comunista 48 de mandate.
Sursa: rNews

Articol citit de 1369 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor