Regiunea americana Seattle, izolata din cauza inundatiilor

Vineri, 09 Ianuarie 2009, ora 09:02
1538 citiri
Regiunea americana Seattle, izolata din cauza inundatiilor

Regiunea Seattle, din nord-vestul Statelor Unite, a fost izolata joi de restul tarii, din cauza unor inundatii grave care au antrenat evacuarea a circa 30.000 de persoane, au anuntat autoritatile locale, citate de AFP.

Din cauza ploilor torentiale si a topirii zapezii, nivelul apelor a crescut rapid si a blocat toate soselele si caile ferate dintre nord-vestul statului Washington, unde locuiesc trei milioane de persoane, si sudul acestuia. Deocamdata nu au fost semnalate victime.

Circulatia pe autostrada 5, principala axa nord-sud, tranzitata de obicei de circa 10.000 de camioane pe zi, este inchisa, la fel ca si pe linia de cale ferata care leaga Seattle de Portland.

Si singurele trei sosele care leaga Seattlede estul statului, si care traverseaza muntii, au fost inchise, din caua riscului mare de avalansa in muntii Cascade. Singurul mod de a parasi Seattle joi era cu avionul.

Circulatia marfurilor a fost "paralizata complet", a afirmat secretarul transporturilor din statul Washington, Paula Hammond. In aceste conditii, la Spokane, oras situat la 450 de kilometri est de Seattle, a fost semnalata o penurie de de paine si oua.

Toate raurile din regiunea Puget Sound, un golf de mici dimensiuni care leaga Seattle de oceanul Pacific, si-au depasit cota de alerta, iar unele cartiere sunt sub ape.

In regiunea Orting, la 60 de kilometri sud de Seattle, peste 30.000 de persoane au fost evacuate si gazduite in refugii puse la dispozitie de Crucea Rosie, potrivit cifrelor furnizate de serviciile locale de urgenta.

In intervalul miercuri-joi, in statul Washington au cazut intre 20 si 30 de litri pe metru patrat de ploaie, iar autoritatile sunt ingrijorate ca aceste precipitatii ar putea topi zapada care a cazut in luna decembrie in regiune. Numai in orasul South Bend, de pe coasta, nivelul precipitatiilor a fost miercuri de 37 de litri pe metrul patrat .

"Este un episod de inundatii memorabil", a declarat meteorologul Doug McDonnal. Statul Washington este cunoscut pentru clima sa umeda, dar "numarul de inundatii din ultimii ani este incredibil", a adaugat el.

De asemenea, torente de noroi au fost semnalate in acest stat, dintre care mai multe chiar in orasul Seattle.

Cutremur cu magnitudinea 6,9 în Papua Noua Guinee: Cinci oameni au murit și 1.000 de case au fost distruse VIDEO
Cutremur cu magnitudinea 6,9 în Papua Noua Guinee: Cinci oameni au murit și 1.000 de case au fost distruse VIDEO
Autoritățile au anunțat luni, 25 martie, că cel puţin cinci persoane au fost ucise şi aproximativ 1.000 de locuinţe au fost distruse de un cutremur cu magnitudinea 6,9 care a zguduit...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Seattle, #inundatii, #torente de noroi , #stiri externe