Reportaj Ziare.com in Israel: Sderot, orasul adaposturilor

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 11:00
3449 citiri
Reportaj Ziare.com in Israel: Sderot, orasul adaposturilor

Aproape in fiecare dimineata, sirenele suna si orice om aflat pe strada, fie ca este barbat, femeie sau copil, are la dispozitie 15 secunde pentru a se indrepta spre cel mai apropiat adapost.

Sdreot, micul orasel israelian aflat la granita cu Gaza este poate cel mai bombardat orasel din Orientul Mijlociu. In ultimii 9 ani au cazut acolo peste 12.000 de rachete.

Anul trecut a fost mai linistit pentru locuitorii Sdreot care au fugit din calea a 330 de rachete. Incepand cu 1990, a fost aprobata o lege prin care fiecare casa noua construita trebuie sa aiba un adapost pentru rachete.

Deocamdata, pentru cei 23.000 de locuitori, exista numai 6.000 de adaposturi. Un adapost stradal costa aproximativ 23.000 de dolari.

"Teroristii prefera dimineata"

Potrivit lui Noam Badein, directorul Centrului Media Sderot, in urmatorii trei ani urmeaza sa fie construite inca 5.000 de adaposturi. Practic in timpul zilei, strazile sunt pustii.

Din cand in cand mai vezi cate un om la colt de strada, intotdeauna mergand pe langa zidurile caselor, niciodata pe mijlocul strazii. Din cand in cand mai trece cate o masina sau un biciclist.

"97 la suta din tintele rachetelor sunt civilii. Sderot este definitia terorismului. Dimineata este ora preferata a teroristilor. Atunci se duc copiii la scoala si oamenii la munca. Seara nu prea avem parte de alarme pentru ca nu prea este lume pe strada", ne spune Noam.

Vitrina cu bombe

Primul popas in timpul "vizitei" la Sderot este la Centrul Media Sderot, care functioneaza, fireste, intr-un adapost antiaerian. Pana la nivelul inferior, admiram o vitrina cu bombe explodate. Fiecare colorata altfel, dupa apartenenta atacatorului la un grup terorist sau la altul.

Apoi intram in subsol, amenajat ca o redactie normal, cu harti pe pereti si o masa de consiliu unde se tin sedintele. Gazda noastra nu pridideste deloc cu povestile de groaza.

"Luptatorii Hamas se imbraca in doctori si infaptuiesc atentate sinucigase. Dupa un

bombardament, 61 de personae au avut nevoie de psiholog. Atunci cand cade o racheta, fragmentele din ea pot lovi la 100 de metri", spune Noam.

Fotojurnalist de profesie, Noam ne plimba prin oras si ne arata adaposturi, scoli cu acoperisuri groase din beton, statii de autobuz "intarite", un cartier intreg de blocuri in constructie, care urmeaza sa devina un cartier de adaposturi.

"Va fi cel mai mare adapost colectiv. Fiecare perete va avea ziduri de 40 de cm de beton armat, iar geamurile se inchid cu obloane de metal", spune Noam. "Si veti trai precum niste cartite?" "Nu avem ce face, trebuie sa ne aparam cum putem in fata criminalilor", raspunde el.

Am vazut apoi ce nu credeam ca vom vedea vreodata. Un adapost special creat pentru copii, anul trecut, de catre Fundatia Heritage din SUA.

La prima vedere este un loc de joaca. O rama mare si colorata aici, niste leagane dincolo, copacei. De fapt, rama are "invelisul" de peste 20 de centimetri si inauntru exista o linie portocalie, dupa care copiii sunt in siguranta in cazul unei alarme. Se numeste "The Park of Good Wishes", adica "Parcul dorintelor frumoase", pentru a sublinia inocenta copiilor care isi pierd viata din cauza vreunei bombe.

Pe urmele lui Obama

Shula Sasson are 49 de ani si o familie formata de sapte membri. Acum doi ani, casa sa din Str Mivtzah Sinai a fost distrusa aproape in totalitate de o bomba. Era intr-o marti, cand o bomba a cazut pe gardul despartitor dintre casa ei si a vecinilor. Partea din fata a casei a fost distrusa. Din fericire, nimeni nu a fost ranit.

"Am stat opt zile in spital dupa atac, din cauza problemelor psihice". Statul i-a dat 20 la suta din suma la care a fost evaluate casa atunci cand s-a apucat sa o reconstruiasca.

Fiul ei a facut atunci un lucru unic: in interiorul casei, lipit de peretele de rezistenta, a construit un adapost antiaerian de vreo trei metri patrati. Acum in el zac depozitate trei ventilatoare, un televizor si un sac cu alune. Peretii adapostului sunt intariti cu 18 cm de otel. A costat aproximativ 4.500 de dolari si nu mai exista altul ca el in oras.

"De fiecare data cand suna sirena, ma intorc in urma cu doi ani, cand am fost bombardati", povesteste Shula, langa usa mini-adapostului. Casa este mobilata saracacios, insa la intrare exista o fantana mica arteziana, din marmura, Prin curte se joaca trei copii, cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani. In bucatarie exista aparatura destul de moderna, de la cuptor cu microunde la masina de spalat vase.

Shula ne spune ca s-ar muta "si maine" la Tel Aviv, daca i-ar da statul casa acolo pe gratis. "Nu pot vinde casa pentru ca este ipotecata", ne explica ea.

Am intrebat-o si daca exista societati de asigurare care semneaza polite impotriva atentatelor si ne-a raspus ca da, dar nu stie cat costa si nici nu s-a interest vreodata. Desi nici unul dintre membrii familiei nu a fost ranit in urma vreunui atentat, casa Shulei a devenit un fel de simbol al orasului.

Anul trecut in vara, John McCain si Barack Obama au vizitat, pe rand, casa Shulei. Ambii erau in campanie electorala, pentru prezidentialele americane din noiembrie. "Mi-a promis Obama ca nu va lasa niciodata ca fiicele mele sa fie afectate de bombe".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Sderot Israel oras adapost, #Israel oras adapost, #Sderot oras bobmardat Israel , #stiri externe