Republica Moldova: timpul lucreaza impotriva comunistilor

Luni, 25 Mai 2009, ora 11:15
2015 citiri
Republica Moldova: timpul lucreaza impotriva comunistilor

Alegerile anticipate ar avantaja clar partidele de opozitie, in cazul in care ar fi organizate in toamna, pentru ca efectele crizei ar avea un efect de bumerang asupra Partidului Comunistilor, sustine directorul Institutului Viitorul de la Chisinau, Igor Munteanu.

Parlamentul de la Chisinau, in care comunistii au 60 de mandate - cu unul mai putin decat au nevoie pentru a impune un nou sef al statului -, se reuneste joi, 28 mai, pentru a doua incercare de alegere a presedintelui tarii.

Opozitia, care contesta corectitudinea scrutinului din 5 aprilie si vrea alegeri anticipate, a boicotat in masa primul tur de alegere a presedintelui, de la 20 mai, determinand esecul acestuia. In cazul in care noua tentativa din 28 mai de alegere a unui nou sef al statului nu va da rezultate, ar urma convocarea de alegeri anticipate.

Duminica, Partidul Comunistilor a dat publicitatii o declaratie in care invita partidele de opozitie la dialog si reconciliere pentru alegerea sefului statului si evitarea alegerilor anticipate.

In acelasi timp, in interviuri acordate presei de la Moscova, presedintele in exercitiu al R. Moldova, Vladimir Voronin, a spus ca nu va demisiona si nu va semna decretul de convocare a alegerilor anticipate, in cazul unui nou esec de alegere a sefului statului, decat dupa ce noul parlament va vota noul guvern cu un premier pe care isi rezerva dreptul de a-l desemna.

Mandatele comunistilor, insuficiente

Igor Munteanu considera ca cele 60 de mandate ale comunistilor din Parlamentul moldovean sunt incapabile sa asigure succesiunea politica. Analistul remarca un blocaj al sistemului politic care nu poate sa asigure o tranzitie pasnica si avertizeaza ca in lipsa unei reformari a modului in care puterea comunista intelege sa abordeze dialogul politic, R. Moldova risca sa devina un stat-paria al Europei, de tipul Belarusului.

Cu toate acestea, expertul considera ca nu mai este posibila perspectiva reorientarii tarii catre Moscova, pentru ca, spune el, cetatenii isi doresc irevocabil sensul catre Europa, iar o putere care ar incerca sa se indeparteze de acest obiectiv ar fi urata de catre propriul popor.

"S-a demonstrat prin actiunile care au urmat crizei de dupa alegerile din 5 aprilie ca institutiile constitutionale de baza ale statului Republica Moldova nu functioneaza. Or, un Parlament care se autoproclama, in conditiile in care opozitia contesta orice virgula din tot ceea ce ar spune un partid care detine 60 la suta din mandate - acest lucru indica asupra faptului ca exista mari probleme de functionare a sistemului politic. In aceste conditii nimeni nu poate sa asigure o tranzitie pasnica spre o situatie mai calma", spune directorul Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale Viitorul, Igor Munteanu.

Expertul constata ca in campania electorala toti expertii erau siguri ca va castiga opozitia, ca sa se constate ulterior ca Partidul Comunistilor a luat de fapt foarte multe mandate. Si cand toata lumea era convinsa ca se va repeta un al treilea ciclu politic al comunistilor, "a plesnit bula" si s-a constatat ca sistemul politic moldovenesc nu produce legitimitate.

"Acesta este un aspect important - pentru ca asa cum anumite sisteme colective produc securitate, la fel sistemele care nu se bazeaza pe consens si dialog politic produc insecuritate si ilegitimitate", explica Munteanu.

El spune ca oricare ar fi scenariul dupa care vor merge partidele de opozitie - cel al alegerilor anticipate sau al votarii unui sef de stat impreuna cu majoritatea comunista - cel mai important aspect, care nu poate fi ignorat, este cel al reinstitutionalizarii dialogului politic.

Pentru ca dialogul politic sa continue, este de parere expertul, trebuie sa existe o conferinta politica permanenta in Republica Moldova - exact aceste lucruri sunt continute in foaia de parcurs pe care societatea civila din Republica Moldova a elaborat-o si a transmis-o oficialilor europeni, in cadrul intalnirii pe care liderii acesteia au avut-o la Praga cu Benitta Ferrero-Waldner cu ocazia summitului Parteneriatului Estic.

Partidele de opozitie, avantajate de anticipate

Igor Munteanu spune ca alegerile anticipate ar avantaja clar partidele de opozitie. "Daca alegerile ar fi fost in doua saptamani, probabil ca Partidul Comunistilor ar fi fost cel favorizat. Daca alegerile anticipate presupun organizarea lor in toamna - in lunile septembrie-octombrie -, sub nicio forma Partidul Comunistilor nu va fi favorizat, pentru ca ar trebui sa se schimbe arhitectura institutiilor care protejeaza cetatenii.

Pentru acest lucru este nevoie de schimbarea arhitecturii spatiului public - a valorii presei, justitiei, statutului opozitiei - si de monitorizare intensa, la sange, din partea UE. In plus, efectele crizei vor afecta greutatea afirmatiilor anterioare ale Partidului Comunistilor de asigurare a stabilitatii si prosperitatii pentru cetateni si a faptului ca Republica Moldova este ferita de efectele crizei globale. Din tot ce au spus a ramas fum si scrum", constata Igor Munteanu.

Expertul de la Chisinau semnaleaza, pe de alta parte, faptul ca Republica Moldova risca sa devina un stat paria al Europei, de rand cu Belarus, daca autoritatile comuniste vor manifesta in continuare incapatanare si nu vor intelege mesajul care li se transmite dupa doua rezolutii europene importante - cea a Consiliului Europei si cea a Parlamentului European.

Comentand reapropierea evidenta a autoritatilor comuniste de la Chisinau de Rusia, Igor Munteanu a spus ca Moscova ar fi putut sa spere ca va mentine Republica Moldova definitiv in sfera sa de influenta, daca nu ar exista Ucraina si, mai ales, daca cetatenii moldoveni nu si-ar dori foarte mult Uniunea Europeana.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Moldova alegeri anticipate, #comunisti Moldova anticipate , #stiri externe