Merkel: Retragerea fortelor straine din Libia ar fi "un semnal important"

Joi, 06 Mai 2021, ora 04:46
2240 citiri
Merkel: Retragerea fortelor straine din Libia ar fi "un semnal important"
Merkel si Erdogan au avut o noua intalnire. FOTO www.anews.com.tr

Cancelarul german, Angela Merkel, a apreciat miercuri intr-o discutie cu presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, ca retragerea fortelor straine si mercenarilor din Libia ar fi "un semnal important" de sprijin pentru guvernul libian de tranzitie, noteaza AFP.

In cursul unei videoconferinte, cei doi lideri "au fost de acord sa sprijine noul guvern de tranzitie condus de Abdelhamid Debibah in ameliorarea aprovizionarii populatiei si organizarea de alegeri la sfarsitul acestui an", a declarat purtatorul de cuvant al cancelarului, Steffen Seibert, intr-un comunicat.

Angela Merkel a subliniat in acest sens "ca apropiata incepere a retragerii soldatilor si mercenarilor straini ar fi un semnal important", a spus el.

ONU estimeaza la circa 20.000 numarul militarilor straini, in principal din Turcia, si a mercenarilor (rusi, sirieni, ciadieni si sudanezi) desfasurati in Libia.

Luni, guvernul libian a cerut Ankarei sa coopereze pentru a facilita plecarea acestor trupe. La randul sau, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, aflat in vizita la Tripoli, a criticat "aceste voci care se fac auzite si pun pe picior de egalitate prezenta turca in Libia cu cea a gruparilor ilegale".

La sfarsitul lui aprilie, Liga Statelor Arabe, ONU, Uniunea Europeana si Uniunea Africana au reclamat impreuna "retragerea imediata si neconditionata a tuturor fortelor straine si mercenarilor" din tara.

Libia incearca sa lase in urma un deceniu de conflicte, dupa caderea in 2011 a regimului lui Muammar Gaddafi. Un haos marcat de existenta in ultimii ani a doua puteri rivale, in Tripolitania (vest) si Cirenaica (est).

In cursul razboiului intre aceste doua puteri rivale in 2019 si 2020, Turcia a sustinut activ Guvernul de uniune nationala (GNA), instalat la Tripoli si recunoscut de ONU, in timp ce fortele din estul tarii, conduse de maresalul Khalifa Haftar, au primit sprijin din partea Emiratelor Arabe Unite, Rusiei si Egiptului.

Dupa terminarea luptelor vara trecuta si semnarea unui acord de incetare a focului, un nou guvern de unitate a fost infiintat.

Acest executiv de tranzitie, condus de omul de afaceri Abdelhamid Debibah, urmeaza sa asigure tranzitia pana la alegerile nationale prevazute sa aiba loc in decembrie.

Citește și:
Înalt oficial SUA: ”Sunt convins că NATO va primi în curând în mod oficial Finlanda şi Suedia în cadrul său”
Înalt oficial SUA: ”Sunt convins că NATO va primi în curând în mod oficial Finlanda şi Suedia în cadrul său”
Finlanda şi Suedia s-au alăturat joi Statelor Unite şi îndeamnă Turcia să le dea undă verde aderării la NATO, estimând că au răspuns exigenţelor în domeniul securităţii ale Ankarei,...
Centrale electrice plutitoare amplasate în România, soluția Turciei pentru a aproviziona Ucraina și Moldova cu energie
Centrale electrice plutitoare amplasate în România, soluția Turciei pentru a aproviziona Ucraina și Moldova cu energie
Turcia ar putea trimite centrale electrice plutitoare în România pentru a furniza 300-400 MW de electricitate Ucrainei, a declarat miercuri Zeynep Kharezi, directorul general al companiei...