Reuters: Rusia riposteaza cu Putin si Medvedev in razboiul mediatic

Sambata, 30 August 2008, ora 11:58
1613 citiri
Reuters: Rusia riposteaza cu Putin si Medvedev in razboiul mediatic

Dupa ce a fost invinsa de Georgia in razboiul mediatic, imediat dupa declansarea conflictului, Rusia pare sa fi inteles importanta comunicarii, iar presedintele si premierul sau au acordat saptamana aceasta numeroase interviuri presei straine.

"Moscova a castigat cu usurinta scurtul razboi georgienii, dar in pofida eforturilor mediatice pentru a-si promova propria cauza, lupta propagandistica pare sa fi fost castigata de Guvernul de la Tbilisi, perceput in general drept victima in aceasta situatie", comenteaza Reuters.

In fata indignarii generale pe plan international, Kremlinul a decis sa reactioneze printr-un val de interviuri acordate saptamana aceasta de presedintele Dmitri Medvedev presei straine pentru a explica pozitia Moscovei in Caucaz.

Pana de curand, Medvedev, care a condus Rusia in cel mai grav conflict cu Occidentul de dupa Razboiul Rece, nu acordase niciun interviu presei straine de la declansarea crizei. Aceasta prin comparatie cu presedintele georgian Mihail Saakasvili, care se folosise de zeci de interviuri pentru presa occidentala pentru a compara actiunile Rusiei in tara sa cu ocupatia sovietica a Europei de Est.

"Rusia a pierdut complet razboiul mediatic in primele zile", a comentat un jurnalist rus sub acoperirea anonimatului. "Apoi si-au dat seama de greseala si au reactionat, au scos in fata Statul Major, apoi au inceput interviurile lui Medvedev.

S-au descurcat mai bine decat altadata, dar mai au multe de invatat", spune jurnalistul.

Marti, dupa ce a anuntat ca Rusia recunoaste independenta Osetiei de Sud si Abhaziei, Medvedev a acordat o serie de scurte interviuri posturilor de televiziune CNN, BBC, TF1, al-Jazeera si Russia Today, post rusesc in limba engleza controlat de stat. A scris de asemenea un articol care a aparut miercuri in Financial Times.

Premierul Vladimir Putin, fost presedinte, a continuat joi razboiul mediatic, acordand un interviu postului american CNN, in care a acuzat SUA ca au provocat conflictul. Vineri a acordat inca unul postului german de televiziune ARD, in care a reluat aceste acuzatii.

Kremlinul, care este consiliat de compania de relatii publice Omnicom Group cu sediul la New York, s-a deschis astfel fara precedent pentru presa, in incercarea de a intoarce in favoarea sa curentul de opinie negativ care s-a manifestat de la inceputul conflictului.

Oficialii rusi s-au plans ca presa occidentala a fost vadit antirusa pentru ca Georgia este aliata a Statelor Unite si aspira la statutul de membra NATO si UE.

Din partea Rusiei, figurile cele mai vizibile au fost ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si colonel-generalul Anatoli Nogovitin, adjunctul comandantului Statului Major.

Nogovitin, fost pilot de lupta cu trasaturi aspre si umor ironic, a devenit principalul purtator de cuvant al Rusiei in conflict, tinand zilnic briefinguri de presa la Moscova.

"In acest razboi al informatiei, mai avem multe de facut. Am discutat deja despre acest lucru si am acumulat o experienta serioasa din situatia actuala. Poate nu am apreciat la adevarata valoare inainte importanta comunicarii", a comentat Nogovitin pentru Reuters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia îl condamnă la 7 ani de închisoare pe un om de știință care a lucrat în domeniul tehnologiei hipersonice. Ce acuzații i se aduc FOTO
Rusia îl condamnă la 7 ani de închisoare pe un om de știință care a lucrat în domeniul tehnologiei hipersonice. Ce acuzații i se aduc FOTO
Un om de ştiinţă rus, Aleksandr Kuranov care a lucrat la tehnologii hipersonice a fost condamnat joi, 18 aprilie, la 7 ani de închisoare pentru trădare, după ce a fost acuzat că a transmis...
Putin le cere rușilor să evacueze zonele afectate de inundaţii. De ce se tem oamenii să-și părăsească locuințele VIDEO
Putin le cere rușilor să evacueze zonele afectate de inundaţii. De ce se tem oamenii să-și părăsească locuințele VIDEO
Vladimir Putin, președintele Rusiei, le-a cerut locuitorilor din regiunile afectate de inundaţii să dea curs apelurilor la evacuare, aceştia ezitând să-şi părăsească locuinţele de frica...
#putin, #medvedev, #Rusia, #Georgia, #CNN , #stiri externe