Revista Foreign Affairs lauda Romania intr-un articol sponsorizat

Marti, 04 August 2009, ora 22:27
1989 citiri
Revista Foreign Affairs lauda Romania intr-un articol sponsorizat
Foto: Foreign Affairs

Cel mai recent numar al revistei americane Foreign Affairs are la sectiunea de articole sponsorizate o serie de materiale despre Romania, care este prezentata ca o tara "tentanta", in plina afirmare si repozitionare, cu bune oportunitati de investitii.

Cele patru materiale despre Romania sunt reunite sub titlul "Romania, noua Europa tenteaza". Primul material este unul introductiv, in care sunt citati presedintele Senatului, Mircea Geoana, si ministrul de Externe, Cristian Diaconescu.

In cel de-al doilea material, dedicat sectorului bancar si denumit "Competitie puternica intr-un sector in crestere", exista referiri la guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si la presedintele BCR, Dominique Bruynseels.

"Investitii in infrastructura: modul de a evolua" este cel de al treilea material, unde interlocutorul Foreign Affairs este Cristian Burci, presedintele International Railway Systems (IRS). Ultimul material il citeaza pe Vasile Blaga, ministrul pentru Dezvoltare Regionala, si se intituleaza "Potentialul este aici - Romania in toata diversitatea sa".

Foreign Affairs (FA) este o revista americana despre relatii internationale si politica externa americana, publicata de Consiliul de Relatii Externe (CFR), unul dintre cele mai influente think-tank-uri americane, cu sediul la New York.

"Membra a NATO din 2004 si a UE din 2007, aflata la presedintia Intiativei Central Europene in 2009 si cu perspective de a adera la Zona euro pana in 2014, Romania se afla pe un drum constant de integrare regionala si internationala", se arata la inceputul materialului introductiv.

"Intr-un moment dificil din punct de vedere economic la nivel global, previziunile pentru 2009 au fost reviziuite in scadere pentru Romania. Dar optimismul exista in continuare, in timp ce leadership-ul tarii vede criza si ca pe o oportunitate pentru o repozitionare pe piata.

Geoana, apel la modernizare

Mircea Geoana, presedintele Senatului, face apel pentru o modernizare profunda a Romaniei si a serviciilor publice", scrie FA. "Suntem fortati sa incercam sa ne maximizam eficienta si sa evoluam cu adevarat. Astfel, Romania va deveni mult mai atractiva pentru investitiile straine si isi va reveni din criza", spune Geoana.

Articolul face, in acest sens, referiri la cele 20 de miliarde de euro care ar trebui sa revin Romaniei, pana in 2013, din fondurile europene, dar si la imprumutul de la FMI, care "va asigura relansarea facilitatilor de creditare".

Diaconescu despre deschiderea fata de SUA

In ceea ce priveste pozitionarea Romaniei pe plan regional si international, ministrul Cristian Diaconescu spune ca "parteneriatul SUA-UE este dorit de toata lumea". "Bineinteles ca Romania va promova o asemenea directie si ca va sustine orice proiect care ar putea intensifica un astfel de proiect", a declarat seful diplomatiei romane.

"Trebuie sa ne miscam mai rapid in ceea ce priveste cooperarea economica si financiara. Majoritatea legaturilor noastre economice sunt cu UE, astfel ca exista in mod evident spatiu ca SUA sa joace un rol mai mare", a mai punctat Diaconescu.

Materialul despre sectorul bancar evidentiaza faptul ca in numai 20 de ani piata din Romania s-a schimbat in mod esential, existand peste 40 de banci care activeaza in tara.

Isarescu prezinta oportunitatile oferite de Romania

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat pentru FA de ce expunerea bancilor de pe piata din Romania la criza a fost limitata. "Mediul din Romania a oferit numeroase oportunitati cu profituri mari din produse clasice. (...). Profitabilitatea si solvabilitatea sistemului bancar raman bune", a declarat acesta.

"Provocarile indirecte, precum dependenta de generozitatea bancilor mama straine, fluctuatiile cursurilor de schimb si scaderea productiei romanesti, afecteaza sectorul in masura in care este asteptat ca bancile sa puna un accent mai mare pe optimizarea veniturilor pe client si nu pe diferentierea produselor", remarca FA.

Dominique Bruynseels, optimist in ceea ce priveste viitorul

Dominique Bruynseels, director al BCR, "se arata optimist in legatura cu viitorul", mai scrie publicatia. "Ceea ce conteaza este sa ne asiguram pe termen lung, pentru ca in timp ce Romania creste si BCR creste", spune el. Bruynseels se arata, de asemenea, increzator ca tara va iesi cu bine din criza.

"Acordul cu FMI nu a fost o actiune de salvare, ci o masura preventiva pentru a asigura ca tara nu va avea problemele pe care altii le-au avut", explica el.

In ceea ce priveste investitiile in infrastructura, FA subliniaza ca "drumurile, porturile, aeroporturile si caile ferate din Romania au fost timp de trei decenii subfinantate si au nevoie urgenta de modernizare. (...). Mai ales transportul feroviar ofera oportunitati pe termen lung si avantaje fata de transportul terestru, care este mai costisitor".

Cristian Burci prezinta Romania ca nod al retelei de transporturi regionale

Cristian Burci, presedintele IRS, o companie de transport feroviar privat, crede cu tarie, potrivit FA, in potentialul Romaniei de a deveni un nod al retelei de transporturi regionale. "Romania trebuie insa sa isi ia un angajament in ceea ce priveste cheltuielile pentru caile ferate, la fel cum fac Germania sau Polonia", a spus el.

Ultimul material vorbeste despre imensul potential neexploatat al Romaniei din punctul de vedere al bogatiilor naturale. Cu toate acestea, observa FA, se constata "diferente regionale substantiale".

"Disparitatile au crescut intre intre cele mai dezvoltate si cele mai putin dezvoltate regiuni, cu numai cateva dintre regiuni atragand majoritatea investitiilor. Guvernul incearca acum sa impiedice astfel de efecte punand accent pe descentralizare si sustinand initiativele antreprenoriale la nivel regional", mai scrie revista, amintind si de Programul operational regional.

Blaga promoveaza programul operational regional

"Programul operational regional reprezinta in jur de 20% din fondurile UE puse la dispozitia Romaniei. Luam aproximativ 3,7 miliarde de euro, la care guvernul adauga 1,2 miliarde de euro, ajungandu-se la un total de 4,5 miliarde de euro", explica ministrul Vasile Blaga, punctand ca au fost contractate deja proiecte in valoare de 500 de milioane de euro.

"Numeroase industrii, inclusiv subdezvoltata dar foarte promitatoarea industrie a turismului, ar urma sa profite de pe urma unei infratsructuri mai bune", subliniaza FA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Romania Foreign Affairs, #oportunitati investitii Romania, #articol sponsorizat , #stiri externe